Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 150 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.
Recept
Receptet räcker till 2 - 3 personer
1 bit laxsida med skinn på drygt 500 gr
Cayennepeppar
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Dill
Saft från en halv citron
Gör så här, på ett ungefär
Blötlägg en rejäl näve bokspån. Tänd grillen, med grillbriketter - använd gärna ett tändrör.
Krydda laxbiten. Pudra över cayennepeppar och paprikapulver. Strö över flingsalt. Mal några varv svartpeppar över laxen. Strö över någon tesked finhackad dill. Massera in kryddorna lite lätt i fiskköttet. Pressa därefter över citronsaften.
När glöden är färdig, placera kolbriketterna vid sidorna på grillen. Strö de blötta bokspånen över glöden. Placera laxbiten i mitten av grillen, på grillgallret. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Lägg locket på grillen och öppna alla spjäll.
Laxen är färdig, då köttermometern visar 55 grader. Det tar cirka 30 minuter.
Comments powered by CComment