Bull hittade svärdfiskkotletter i frysen hos Ringsjöfisk, och glad i hågen körde han hem för att tillreda en fisk han normalt bara får serverad på resorna söderut. Så hur ska den nu tillredas, att den ska grillas är det ingen tvekan om, det är ju sommar! Men tillbehören, vad ska man välja? Fänkål fanns i kylen, passar bra att grilla i skivor och smaken bryter fint mot fisken. Svärdfisk är ganska torr i köttet, så någon sås eller något smör blir bra till, här valdes ett kaprissmör. Till detta lades potatis tillagad i ett foliepaket, efter ett tips i bloggen Tant Gul.
Recept
För två personer
En tonfiskkotlett på ca 450 gram
En färsk fänkål
Citron
Salt, peppar och olivolja
Kaprismör
50 gr smör
2 msk kapris
Lite pressad citron
1 msk finhackad persilja
Flingsalt
Potatis i foliepaket
4-5 nypotatisar
3 salladslökar
Några kvistar färsk cirtrontimjan
Ett par blad färsk basilika
Salt
Peppar
1 msk olivolja
Beskrivning
Tänd grillen. När glöden är klar, raka kolen så att glöden täcker cirka halva grillen. Fisken ska grillas kort och intensivt, men tillbehören behöver längre tid och med mindre intensiv hetta.
Börja sedan med smöret, hacka kapris. Blanda ned kapris och persilja i smöret. Pressa över citron. Salta. Rör smöret, forma till en rulle. Låt därefter smöret vila i kylen.
Fortsätt därefter med potatisen. Skrubba potatisen, och dela den i halvstora bitar. Förkok i cirka 5 minuter. Skölj salladslöken, och skär denna i cirka 3 cm långa bitar. När potatisen är kokt, lägg upp potatis och salladslök på en bit aluminumfolie (ca 40 cm). Repa timjan och strö bladen över potatisen. Riv basilkan och strö även över detta. Salta och peppra. Ringla över olivoljan. Vik ihop foliet till en paket. Lägg paketet på grillen, på grillens svala sidan. Grilltiden är cirka 20 minuter.
Skiva fänkålen i 1,5 cm tjocka skivor. Pensla dessa med olivolja och salta. Lägg dessa på grillen. Behöver grillas i ca 10-15 minuter.
Pensla fisken med olivolja, salta och peppra. Grilla fisken på den heta delen av grillen, cirka 3 minuter på vardera sida. Svärdfisk får absolut inte överstekas, för då blir den väldigt torr.
Servera med citronklyftor och kaprissmör. Ett torrt, svalt vitt vin passar fint till. Bull valde vid detta tillfällen en italienare, Orvietto Classico.
Comments powered by CComment