Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer.
Recept
Man kan givetvis rimma sin fläsklägg själv, men vi utgår alltid från färdigrimmad lägg med ben. Ibland hittar man urbenad lägg i butiken. Detta recept blir bäst på lägg där benet sitter kvar under koket.
Fläsklägg
1,5 kg rimmat fläsklägg med ben
½ hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 klyftad gul lök
7 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn
Surkål
1 liten burk surkål
1 burk vatten. Med detta menas att burken som innehöll surkål används som mått här
1 hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 - 2 milda skivade chilipeppar
2- 3 skivade vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära
Potatismos
4-6 potatisar gärna mjöliga
Vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Riven muskotnöt
1 äggula
1 klick smör
Nyklippt persilja
Beskrivning
Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, klyftad lök, svartpeppar och kryddpeppar. För att få en god och mör fläsklägg behövs en lång koktid, så låt den sjuda i drygt 3 timmar. När fläsket är färdigkokt, ska det rensas. Tag upp det ur buljongen och låt det vila några minuter så att det svalnar tillräckligt för att man ska kunna hantera detsamma. Skär sedan bort svålen. Frigör köttet från benet och skiva upp i snygga skivor. Lägg upp på ett servingsfat.
Häll surkålen i en kastrull, skölj ur burken med vatten och tillsätt detta. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, chilipeppar och vitlök. Kok upp, och se til att buljongtärningen löses upp. Sänk effekten på kokplattan, rör om och låt sedan kålen sjuda i cirka 30 min. Innan servering häller man bort spadet.
Koka potatisen, häll av vattnet. Stöt potatisen och tillsätt grädde till lagom konsistens. Låt sjuda lite försiktigt. Lägg i smörklicken. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Låt sjuda någon minut till. Rör i äggulan på slutet, när man har tillsatt ägget får moset absolut inte koka längre. Lägg upp i en serveringsskål och strö över lite persilja.
Servera med god tysk öl, eller kanske ett vitt alsacevin t.ex. en Pinot Blanc. Bull tar gärna en klick dijonsenap till köttet.
Comments powered by CComment