En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.
Nu finns det givetvis än mängd olika varianter på hur man tillagar dessa bröd. Här presenterar vi vår tolkning. Osten vi använder är parmesan.
Tapioca stärkelse kan man köpa i asiatiska livsmedelsbutiker, menar med detta livsmedelsbutiker i Sverige som har specialiserat sig på asiatiska råvaror. Man behöver således inte resa till Vietnam för inköpet.
Recept
Satsen ger 12 stycken små bullar (se bild)
1,2 dl vispgrädde
50 gram smör
1 tsk salt
3 dl tapioca stärkelse
1 ägg
2 dl riven parmesan.
Gör så här på ett ungefär
Rör ned mjölk, smör och salt i en liten kastrull. Låt det koka upp, och låt koka försiktigt under omröring till smöret har smält.
Stäng av värmen. Häll eventuellt över i en matberedare, det gör kommande steg enklare. Men det blir lite mer att diska.
Rör ned tapioca stärkelsen. Rör om tills det är en enhetlig smet.
Låt smeten svalna i cirka en kvart.
Rör nu ned ägget. Rör om tills allt är väl ihopblandat.
Därefter ska osten blandas i . Kanske behövs lite mer mjöl/stärkelse för att få en hanterbar smet. Men inte för mycket mjöl, degen ska vara lite klibbig och kladdig. Annars blir det hårda bullar, istället för de saftiga vi eftersträvar. Återigen blanda väl.
Då är det dags att forma bullarna. Dela upp degen i 12 bitar, och rulla dessa till bullar. Om man smörjer in händerna med lite matolja, hindrar detta att degen fastnar på händerna. Placera bullarna på en ugnsplåt försett med bakplåtspapper.
Baka i varmluftsugn i 30 minuter och 180 grader. Utan varmluft, höj temperaturen till 200 grader.
Servera dem ljumma. Om det blir över några bullar till dagen efter, kan dessa få tillbaks sin krispiga yta genom att sätta in dem i ugnen 2 minuter och 180 grader.
Comments powered by CComment