I år har vi stora ambitioner när det gäller hemodlade grönsaker. Detta då vi byggde ett växthus som blev klart sent in i oktober.
Här förodlar vi olika sorter av chili, paprika och tomat. Det finns ju ett helt spektrum mellan riktig het habanero till mild stor paprika. Här i mellan finns piri-piri, jalapenos, padrones osv. De allra starkaste odlar vi inte, det ska ju smaka gott annars kan det så vara.
Här driver vi upp PakChoi och plocksallat. Tanken är att kunna få riktigt tidig skörd av dessa. Utplantering av dessa i växthus kommer ske så fort vi har 10 timmars dagsljus, vilket sker runt den 20:e februari i vår lilla stad. Minst 10 timmars dagsljus är ett krav för att få god tillväxt, har vi läst oss till.
Växthuset kanske inte så inspirerande ut en grå januaridag. Men om 4 veckor kommer odlingen så smått igång. Då växthuset har placerats där vi tidigare hade en liten köksträdgård, kommer vår utomhusodling nu ske huvudsakligen i pallkragar.
Åtta stycken bör räcka till lite odling. I några av kragarna har vi höstsått morötter och satt olika sorters vitlök. Medan några inte har fyllts med jord än.
Givetvis har vi stora, kanske orimligt stora förväntningar på kommande odlingsäsong. Med växthus hoppas vi kunna förlänga odlingssäsongen rejält. Vi ska starta upp odlingen i växthuset i mitten av februari, och ha odlingen igång till i början av november. I pallkragana kommer vi kunna bygga upp vår egen jord, med kompost i botten som kommer att värma bäddarna. Genom detta hoppas vi få ett bättre resultat än tidigare frilandsodling. Den icke bearbetade jorden på vår tomt betår mest av grus, den är således mager och torkar lätt ut. Mycket av det vi sått på friland, som trots torka och näringsbrist satte rot, blev offer för sniglar. På pallkragarna har därför skruvat upp snigelskydd i form av plåtprofiler.
Comments powered by CComment