Ett lite annorlunda men riktigt läckert sätt att servera blomkål som tillbehör.
Denna blomkål passar utmärkt till fläskkött, prova att servera tillsammans med långbakat, rimmat sidfläsk. Eller med en bit karré. De tre olika varianterna är picklad blomkål, stekt blomkål och ett mos.
Börja med att dela upp den mängd blomkål som behövs i fyra delar. En del ska picklas, en del ska stekas och två delar används till moset. Nu får man dela med lite finess. Till moset går det utmärkat att använda grövre bitar och stjälkar. Medan det blir snyggast att ta de små, fina knopparna för den fjärdedelen som ska stekas.
Vid servering brukar vi lägga upp purén i en sträng på serveringsfatet, strö över de stekta knopparna och lägga den picklade kålen längs sidan av purén. Eller som på bilden nedan:
Recept
Blomkålsmos
- Blomkål, skuren i bitar. Både grova stjälkar och knoppar används
- En potatis, helst mjölig sort
- Vispgrädde
- Smör
- Salt
- Svartpeppar
- Muskotnöt
Gör så här, på ett ungefär
Kok potatis och blomkål mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet. Mosa koket med en potatisstöt. Blanda upp med vispgrädde. Hetta upp röran. Rör ned en klick smör. Smaksätt sedan med peppar, muskot och flingsalt.
Picklad blomkål
- 1 dl ättiksprit, 12%.
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- Blomkål
Gör så här, på ett ungefär
Gör en 1-2-3 lag. Hyvla blomkålen i två millimeters skivor. Lägg ned skivorna i lagen. Låt stå några timmar, gärna över natten, i kylen. För att snabba upp inläggningsprocessen brukar vi pickla under vacuum.
1-2-3 lagen består av en del ättikssprit, två delar socker och tre delar vatten. Det går snabbare att röra ihop om man värmer upp den under omrörningen.
Stekt blomkål
Dela upp blomkålen i små buketter. Stek varsamt i smör. De ska få ett stekyta, men får inte brännas. Bränner man kålen blir den besk, för besk för att vara aptitlig.
Comments powered by CComment