I år tog vi mod till oss och ställde ut två av våra favoritöl för provning. Vi fick väldig positiv respons och ett av ölen blev prisbelönt. Det var riktigt kul att delta, och vi kommer säkert ställa upp i fler hembrygdsträffar framöver. Hur vi bryggde ölet Svarta Sara, beskrivs i en separat artikel.
Efter att besökt hembrygdsfestivalen några gånger kände vi att det var dags visa upp våra egna brygder, och dessutom få dem bedömda av SHBFs öldomare.
Nu ställde vi upp med två lageröl, en schwarzbier och en tjeckisk ljus lager. Risken var att dessa milda, karaktärsfulla lageröl försvinner i bruset när det gäller folkets val. För här skulle vi konkurrera med suröl, fruktöl, alkoholstinna stout och humlebomber som IPA och DIPA.
Däremot anser vi att vi bryggt stiltypiska öl av god kvalitet, och vi såg framemot att få feedback från öldomarna. Vi bedömde att vi hade nog lite mer att hämta i domaretävlingen, än i folkets val. Men nu visade sig att våra öl blev mycket väl mottagna av besökarna och vi fick många spontana komplimanger.
Dessutom ingick ett tävlingsmoment om finaste bordsdekoration. Här tänkte vi inte satsa vi något. En duk och några skålar med tilltugg fick räcka. Sedan gjorde vi en griffeltavla för att presentera våra öl.
I vanlig ordning startades bryggningen i senaste laget. Det hade inte skadat om våra öl hade fått lagras någon vecka till. När jag tappade upp vår tjeck, Brattopramen, på festivalmorgonen i flaskor för domarbedömningen insåg jag att den inte var riktig färdig. Utjäst förvisso, definitivt drickbar, absolut en god öl, men den behövde lagras en vecka till för att bli optimal. Vår schwarzbier upplevde jag däremot som utmärkt. Det visade sig att domarna tyckte ungefär likadant som vi.
Bilen lastas inför avfärd. Ölfat ska in, sedan tappkranar, kolsyra, slangar, bordsdekorationer, tilltugg m.m.
Nedan följer bilder från festivalen. För fotografering var ljuset inte bra, på slutet av eftermiddagen nästan obefintligt. Men det blev några hyfsade bilder ändå.
Vårt bord har kommit i ordning. Flaskorna ska lämmnas in till domarbedömning.
VI ligger lite före i iordingställandet. Men det är gott om tid.
Nu är provningen i full gång!
Till nästa ölträff måste vi lösa tappningen på ett snyggare sätt. Dessutom vill vi kunna kontrollera temperaturen bättre under hela dagen. Den här gången var ölen i kallaste laget då dörrarna öppnade, och lite väl varmt när festivalen stängde.
Upptappning av Svarta Sara, vår prisbelönta Schwarzbier.
Prisutdelning, första pris i folkets val gick till killarna till vänster.
Comments powered by CComment