Nordtysk lager, framför allt Veltins hör till Bulls absoluta favoriter när det kommer till öl. Nu lyckas vårt eget lilla bryggeri framställa en klon som verkligen tål att jämföras med denna. Vi kallar detta öl för Ostsee Pils.
Vi började brygga öl för snart fyra år sedan. Hela tiden har vi lyckats producera klart drickbar öl, men ölbryggning är ett hantverk som kräver övning och färdighet innan resultatet blir riktigt bra. När vi började brygga blev det det mest American Pale Ale (APA) och en del IPA. Dessa öl kan ju framställas utan jäskyl och med vårt ganska hårda vatten utan vattenbehandling. Dessutom tar den kraftiga smaken av amerikansk humle att maskera lite mindre brister i bryggtekniken.
Men nu var det egentligen inte APA vi ville brygga utan öltyperna tysk och tjekisk lager. Och då måste man förfina sin bryggteknik då det inte går att gömma bristerna bakom cirtusdoftande Cascade humle. Så nu behövde vi:
- Kontrollera jästemperaturen. En jäskyl införskaffades. Innan jäskylen fanns, gjordes några lagerjäsningar vintertid i garaget. Det funkade något så när, men bara en kort tid av året.
- Ha kontroll på vattnet. Vårt kommunala vatten är grundvatten vilket är ganska hårt, för hårt att brygga en pilsener på. Men ett enkelt ReverseOsmos(RO) filter som kostade cirka 500 kronor införskaffades. Så nu har vi avjoniserat vatten att bygga våra egna bryggvatten på. En bra vattenprofil för pilsener hittade vi på braukaiser.com.
- Ha bättre styrning på mäskning. Vi skaffade ett bryggverk, Braumeister 20 Plus. Nu kan vi stegmäska. Dessutom slipper man en omtappning av het vört, och det blir ett kärl mindre att diska.
- Undvika oxidering i alla steg i processen. Därför slutjäser vi ölen på fat. Därför gör vi ingen wirlpool för att bygga upp en humlekon. Har man en pigg jäst behöver man inte plaska för att syresätta vörten, syresättning är oxidation. Använd slang vid omtappning så det nya kärlet fylls utan plaskande. Vi tillsätter lite antioxidant, kaliumdisulfit, vid inmäskning. Vi fyller på med vatten så att nivån är över maltpipan i bryggverket annars blir hela mäskingen än syresättningsprocess, dessutom slipper man momentet med lakvattnet.
- Ha färska råvaror. Krossa malten själv, och krossa den först vid bryggningen. Humlen åldras snabbt i öppen förpackning, Det går att återförsluta och frysa in öppnad humlepåse, men bäst om man använder en hel, oöppnad påse per bryggd.
- Ha koll på pH-värdet under hela bryggningen. Därför köpte vi en digital pH-mätare. Oftast behöver vi justera ned pH både vid mäskning och kok. Ett pH under 5,5 under kok verkar underlätta av få klar, blank öl.
Vi brygger fortfarande en APA då och då. Även då brygger vi efter punkterna ovan bortsett från jäskylen, och dagens APA är även den mycket godare än den vi gjorde för tre - fyra år sedan.
Nedan visas ett utdrag från receptet på vår senaste batch av Ostsee pils. Vi använder oss av BerrSmith2. Mängden mjöksyra beror på pH-mätningarna, inte vad som står receptet. Och vattenmängden, nivån ska vara över maltpipan under mäskning.
Water Prep
-
Amt Name Type # %/IBU
Mash or Steep Grains
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
Name | Description | Step Temperature | Step Time |
---|---|---|---|
- Estimated pre-boil gravity is 1,041 SG
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
- Estimated Post Boil Vol: 25,76 l and Est Post Boil Gravity: 1,047 SG
Cool and Transfer Wort
- Cool wort to fermentation temperature
- Transfer wort to fermenter
- Add water if needed to achieve final volume of 22,00 l
Pitch Yeast and Measure Gravity and Volume
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
- Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 1,047 SG)
- Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 22,00 l)
- Add water if needed to achieve final volume of 22,00 l
Fermentation
- 29 Jun 2019 - Primary Fermentation (14,00 days at 12,0 C ending at 12,0 C)
- 13 Jul 2019 - Secondary Fermentation (7,00 days at 1,0 C ending at 1,0 C)
Dry Hop and Bottle/Keg
- Measure Final Gravity: _________ (Estimate: 1,009 SG)
- Date Bottled/Kegged: 20 Jul 2019 - Carbonation: Keg with 110,70 KPA
- Age beer for 7,00 days at 4,0 C
- 27 Jul 2019 - Drink and enjoy!
Notes
Använder RO-vatten. Avslutar jäsning under tryck på Korny Keg 0.8 bar
Sänker PH till 5,2 då 20 minuter kvarstrår av koket
Mäskschema i BM: Lieber Lottchen
Comments powered by CComment