Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi vår glutenfria pizza 2.0. Den kan nu tålas att jämnföras med pizzeriornas vetemjölsbaserade pizzor.
Till vår nyinköpta klotgrill har vi möjlighet att lägga in en pizzasten, därmed kan vi göra något som liknar en stenugnsbakad pizza. Glutenfri pizza innebär en del utmaningar, då degen inte är lika smidig som en vetemjölsbaserad deg.
När man bakar pizza i grillen gäller det att få upp temperaturen så högt som möjligt. Vid fotograferingstillfället fick vi upp temperaturen till 250 grader, vilket är nog det minsta acceptabla. Vi hade gärna haft 100 grader till! Grillkol sägs ge högre temperatur än briketter, men det återstår att testas. Pizzastenen ska givetvis hunnit värmas innan man lägger på pizzan.
Apropå degen, så kör vi med samma recept fortfarande. Vi har prövat andra mjölmixar, och testat oss igenom att antal andra recept. Men vår deg är den, enligt vår erfarenhet, fortfarande den bästa. Och låt degen få jäsa ordentligt, det gäller för både glutenfri deg som för traditionell vetemjölsbaserad. Men vår glutenfria deg är lite kladdig, så bakplåtspapper är nödvändigt. Vi har försökt att köra utan, med mycket mjöl på pizzaspaden, med lite mindre pizzor. Men det slutar alltid med trasiga pizzor, och en frustrerad pizzabagare. Således, bakplåtspapper ska man ha.
När det kommer till tomatsåsen har vi ändrat en liten aning, den gula löken har ersatts med en liten schalottenlök. 1 vilökskyfta har blivit två. En liten chili får numera plats i såsen. Lagerbladet har vi slopat.
Även osten har vi ändrat lite på. Vi kompleterar grevéosten, eller ementaler, med färsk mozzarella. Två mozzarella är lagom till 2 stora eller 3 små pizzor.
På bliderna i denna artikel valde vi att göra tre stycken, lite mindre pizzor på samma mängd deg som vi normalt gör 2 portionspizzor på. På så sätt kunde vi få äta fler varianter av toppings på pizzorna. Då det bara går att baka en pizza åt gången i grillen, så är portionspizzor ett trist alternativ. Man vill ju kunna äta samtidig, därför blir det pizza slice.
Recept på den nya tomatsåsen
1 finhackad schalottenlök
2 vitlöksklyftor, skalade och fint skivade
1 chili, typ cayenne eller piri-piri. Tunt skivad.
450 gr tomater färska, eller en burk.
Salt
Orgeano
olivolja
Fräs lök, vitlök och chili mjuk i olja utan att det tar färg. Häll i tomaterna, om det är färska tomater halvera eller kvartera beroende på storlek. Låt koka till tomaterna är mjuka. Mixa därefter såsen slät med en stavmixer. Tillsätt oregano. Kok ihop till en lagom konsistens, det tar ungerfär 30 minuter. Smaka av med salt.
Comments powered by CComment