Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.
Notera att detta är ett recept på en förenklad och försvenskad variant på en bouillabaisse, även om den är riktigt god. Om du kommer till den franska medelhavskusten, bör du absolut passa på att äta den riktiga bouillabaisen där på någon resturang. Det är en upplevelse väl värt priset.
Recept
Receptet räcker till 4 personer. Om man bara ska laga för 2 personer brukar vi gör en hel sats fond för att sedan frysa ned hälften innan fisk och skaldjur har tillsats.
Fond
2 st morötter
2 stjälkar blekselleri
1 liten fänkål
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 paket saffran
Svartpeppar
4 dl vatten
3 dl vitt vin
1/2 dl fiskfond
Olivolja
Fisk
Om rätten lagas till fler än fyra, komplettera då med fler fisksorter, t.ex. marulk, havsaborre eller spätta
1 kummelfile, ca 500 g
1 sejfile, ca 400 g
20 färska blåmusslor
40 skalade räkor
Beskrivning
Skala, halvera på längden och skiva moroten i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka löken. Skiva selleri och fänkål i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka vitlöken grovt.
Häll olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs grönsakerna i oljan utan att de tar färg. Tillsätt saffran. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt därefter tomaterna. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt fond, vatten, vin och svartpeppar. Låt soppan puttra i ca 20 minuter.
Under tiden dela fisken i ca 6 centimeter stora bitar. Tvätta musslorna och skala räkorna.
Lägg i fisken, låt sjuda i 5 minuter. Lägg i musslorna, sjud i ytterligare 5 minuter.
Häll nu upp soppan i en soppterrin, strö över räkorna och kanske lite nyklippt persilja.
Klar att servera! Servera med en skål aiolli, och skivor av baquette som har stekts i olivolja och gnids in med vitlök.
Comments powered by CComment