Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.
När man behöver hålla en glutenfri diet, och dessutom försöka hålla nere kolhydratintaget så väljer man för det mesta bort brödet, och för det mesta utan större saknad. Men en härlig baguette till ostbrickan, ett naan till indisk mat, eller som nu gyros i ett pitabröd det saknar man ibland. Ska man nu få till glutenfria alternativ till dessa får man vanligtvis baka själv.
När man väl börjar baka glutenfritt så börjar man ofta med färdiga glutenfria mjölmixer. Följer man instruktionerna på paketet, så får man en klistrig, kladdig deg som inte går att knåda eller kavla. Slutresultat blir oftast ett torrt och smuligt formbröd.
Så kan man inte göra pitabröd. Vi behöver en deg som går att kavla. Degen ska resultera ett saftigt, mjukt och aningen segt bröd. Det ska ju inte gå i sönder när man fyller det med alla godsaker.
Vi använder oss av xantangummi och fiberhusk för att få den elasticitet och smidighet i degen som gluten ger en vetedeg. Man kan bearbeta degen, både knåda och kavla. Pofiber tillsätts för att få till den där lilla segheten i brödet. Alla dessa tre ingredienser binder upp vätska, vilket ger ett saftigt bröd.
Precis som vid traditionell bakning blir resultatet bäst om degen får jäsa länge och långsamt. Så använd därför alltid kall degvätska. Om tiden medger, jäs gärna svalt. Men nu till receptet.
Recept
Mängd för 8 stycken pitabröd
4 dl kallt vatten
15 gr jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 msk olja
150 gram rismjöl
50 gr bovetemjöl
75 gr majsmjöl
75 gr potatismjöl
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk xantangummi
Gör så här, på ett ungefär
Lös upp jästen i det kalla vattnet. Rör därefter ned alla ingredienser förutom fiberhusk och xantangummi. Rör om ordentligt så det blir en homogen smet. Vi låter vår matberedare röra om smeten i fem minuter. Tillsätt därefter xantangummi och fiberhusk. Låt matberedaren röra vidare i smeten någon minut till. Snart kommer smeten att bli en deg.
Nu ska degen jäsa. 3 timmar i rumstemperatur, eller ännu bättre i kylskåp över natten. Därefter ska degen bakas ut. Använd rismjöl vid utbaket. Forma 8 stycken bullar, kavla ut dessa till runda, fyra millimeter tjocka bröd.
Nu ska dessa jäsa under bakduk i 45 minuter. Under tiden sätt på ugnen, 250 grader varmluft och ovanvärme. Sätt in den tomma bakplåten i ugnen, det blir bäst att grädda på en upphettad plåt.
När bröden har jäst färdigt, lyft försiktigt över dem på den heta plåten. Men lägg först på ett bakplåtspapper. Nu ska bröden gräddas i 8 – 10 minuter. Klart!
Comments powered by CComment