Till den första bryggningen år 2019 bestämmer vi oss för att brygga en schwartzbier. En lite ovanligare öltyp kanske, men vi känner för lite omväxling. Denna öl är mörk som en stout, typ Guiness, men fortfarande en lageröl. Låter spännande, eller hur?
Svart, men klar vört. Vi fick ett OG på cirka 1,049. Alldeles lagom!
Vatten
Vi har ganska hårt vatten på vår ort, då kommunens vattentäckt kommer från grundvatten. Vi utgår därför från RO-vatten vid lagerbryggning, och tillsätter olika salter beroende på ölstil. I detta fall utgick vi från Braukaisers rekommendationer för nordysk pilsener. För att få PH på plats tillsattes 3 ml mjölksyra. Vi tillsätter även 1 gr Kaliumdisulfit (E224) för att minska oxidationen under bryggningen.
-
Water Prep Amt Name Type # %/IBU
Maltnota
Det blev lite av rensning i vårt maltförråd. Sista halvkilot av pilsnermalten fick ersättas av Marisotter pale ale malt.
Krossning görs med en spaltbredd på 1,4 mm i en MonsterMill-2. Vi har kommit fram till att 1,4 mm spalt blir lagom, braumeister rekommenderar 1,6. Men då blir det dåligt krossat. MM har 1,2 som standard, vilket fungerade utmärkt vid mäskning i vår MLT. Då gick vi gärna ned till 1,1 mm. Men nu i bryggverket, blir det lätt fontäner i maltbädden vid så fin krossning.
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
Humle
I den tysk öl blir det alltid bra med Hallertauer Mittelfrueh. Alfasyran är låg i denna humle, så det går åt en 100 grams påse till en 20 liters batch. Fördelen är det blir inga överbliven humle i öppnade påsar, som lätt blir gammal och trist.
Nu är detta en öltyp med ganska låg beska, runt 25 IBU. Det är smakerna från malten som ska dominera.
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
Mäskningsschema
Eftersom vi kör med Braumeister numera, kan man knappt låta bli att stegmäska. Detta mäskschema kör vi alltid med för ljusa lageröl. Men om det blir så väldigt mycket bättre än en kombirast, är nog lite tveksamt.
Name | Description | Step Temperature | Step Time |
---|---|---|---|
Jäsning
Jäskylen var ledig. så här jäser vi vår svartöl. Termostaten är satt på 12 grader. Jästen vi hade hemma är Saflager/Fermentis W34/70. Det är faktiskt en riktigt bra jäst, Alla ni som misstror torrjäst bör prova denna, innan ni säger för mycket.
Nu ska bryggden jäsa och sedan lagras. Artiklen kommer uppdateras om några veckor, då vi har provsmakat den färdiga ölen.
Det blev en riktigt lyckad öl! En svart lageröl med lite toner av mörk chocklad och espresso.
Comments powered by CComment