Lageröl i tysk stil är alltid omtyckta i Bull och Bratts lilla stuga. Nu på hösten var det dags att växla om bryggningen från sommarens APOR och Kölsch kloner till lageröl. Då Bull var sugen på att brygga Helles letade han upp en lämplig jäst. Det blev en tillfällig jäst från White Labs, German X Lager WLP835. Denna ska vara lämplig för bocköl, helles och Muncher festivalöl. Så nu ska det bryggas i bayersk stil!
.
Vi kommer brygga 4 - 6 gånger på denna jäst. Det blir helles, bock och nog en sats festivalbeer.
Först ut blev en bocköl. Receptet krävde 6,5 kg malt och vårt bryggverk, Braumeister 20 Plus, säger max 6 kg. Men det fungerade fint med 6.5 kg. Vi fick ett OG på 1,069. Jäsningen var något svårstartat, men efter 14 dagar i jäskyl, på 12 grader, så var vi nere på 1,028. Då tappade vi över till fat där ölen får slutjäsa under tryck 0,8 bar. Slutjäsning på fat förbrukar allt syre i fatet, så man slipper oxidation av ölet. Dessutom får man kolsyran helt gratis.
Men nu om Bull var sugen på Helles varför då borja med att brygga en bock. Jo, vi har två kranar på vårt tapp torn. På den vänstra en lättdrucken öl typ helles, kölsch eller nordtysk pilsner. På den högra lite kraftigare öl, ibland en APA, ibland en bock. Nu började APAn ta slut, men vi hade 2 fulla fat av vår kölsch klon kallad Olsch.
Men nästa bryggning blev en helles, som vi döpt till Lieber Lotchen. Vi har tagit ut svängarna lite grann. Tillsatte lite karamellmalt, och kanske lite mer humle än vad som anses vara brukligt. Receptutdrag nedan är för att fylla ett 19 liters Cornelius fat. Då vi har ganska hårt grundvatten i vår kran, bygger vi upp vårt bryggvatten från avjoniserat vatten:
-
Water Prep Amt Name Type # %/IBU
Maltnota enligt nedan:
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
Då vi har bryggverk stegmäskar vi. Men en kombirast på 67 grader fungerar ochså:
Name | Description | Step Temperature | Step Time |
---|---|---|---|
Och så här tillsatte vi den goda humlen:
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
Vi kom upp i ett OG på 1,050 vilket känns alldeles lagom. Vi tillsatte den återvunna jästen från bockbryggningen och just nu jäser den i jäskylen på 12 grader. I mitten av oktober kommer vi att kunna provsmaka, vi återkommer med resultatet.
Comments powered by CComment