Det är en extra kraftig imperial stout, där allt är mer än stiltypen föreskriver. Beskan är på över 100 IBU. Alkoholstyrka runt 12%. Färgen är mycket mörk.
Vi lät den lagras i ett år, innan vi började dricka den. Den smakar riktig bra, med toner av choklad och espresso. Alkoholen värmer gott i höst och vinterkylan, även om den inte märks så mycket i smaken. Dock är beskan i högsta laget. Den avnjutes bäst i lite mindre mängder, det är en kraftig öl och man får ha respekt för den höga alkoholstyrkan Tärningar av lagrad västerbottenost passar utmärkt till.
Inspirationen till denna öl fick vi när vi smakade Fear Wolf Brewery's "It was Judas" på SM i ölbryggning 2016. Ta gärna en titt på deras blogg, där finns mycket matnyttigt om man vill brygga lite kraftigare öl.
Hur vi bryggde ett sådant extremt öl
Det gäller ju att få hög sockerhalt i sötvörten, så mycket malt samt en del socker krävs. Vi brygger satser på 20 liter. Normalt har vi 4 kg basmalt, här tog vi 6kg. Samt 1 kg havremalt, för munkänslan. Det blir en rundare, krämigare och gräddigare textur av havret, vilket är önskvärt för att balansera upp de kraftiga smakerna i ölen. Därefter rostad malt för färg och smak, det blev Cararoma, Carafa 1, och Chocolade Malt, ett halvt kilo av vardera. Så slutligen 8 hg socker, i detta fall Muscvado-socker, en paket med mörkt och en med ljust muscvado.
För att kunna laka ut allt socker från all denna malt, krävdes mer vatten för mäskning och lakning än brukligt. Det blev med andra ord mer att koka ner. Koktiden för ölet blev 3 timmar, istället för normala 75 minuter. Detta gav en sötvört med styrkan (OG) 1,102. Kan jämföra med vår "Ostsee pils" med ett OG på 1,048.
Humlebeskan kommer från en giva Magnum på 100 gram som fick koka i 75 minuter. Kan jämföras med att normal bittergiva i våra öl är runt 20 gram Magnum humle.
Jäsningen gick inte helt problemfritt. En neutral ale jäst, US-05, användes. Jäsningen kom igång fint, men avtog vid ett SG på 1,045. Det är ju ungefär vid detta värde man normalt påbörjar jäsningen. Vi behövde komma längre ned, minst till 1,020. Ny jäst tillsattes, valde Mangove Jack Belgian Ale. Detta då denna jäst har hög alkoholtolerans och god utjäsbarhet. Jäsningen kom åter igång, och stannade på 1,014.
Därefter tappades ölen på flaska för kolsyrejäsning och lagring.
Comments powered by CComment