Frysta kycklingbröstfileer är visserligen enkla att tillaga, men vill man ha en verkligt läcker kyckling börjar man med en hel färsk kyckling. I detta recept fyller vi kycklingen med bl.a. rökt fläsk och lök. Sedan tillagas den i lergryta. Det krävs lite arbete och gott om tid, men resultatet är svårslaget.
Recept
1 hel färsk kyckling
1,5 dl vitt vin
3 dl kycklingfond (helst riktig hemgjord, annars vatten och ett par matskedar av Bongs kycklingfond)
1/2 citron
Paprikapulver
Färsk repad timjan
Salt och peppar
Till fyllning:
150 gram rökt sidfläsk
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kvist färsk timjan <br">nymalen svartpeppar
smör för stekning
Till såsen (grunden är vätskan i lergrytan)
1 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soya
Maizena redning
Beskrivning
Vi börjar med fyllningen, som är aningen engelsk inspirerad. Till denna har vi rökt fläsk, lök, vitlök, chilli, och lite färsk timjan.
Fyllningen tärnars och hackas och fräses därefter med smör i en stekpanna. Men innan dess, glöm inte att lägga lergrytan i blöt.
Fyllingen fräses.Därefter är det dax att stoppa in fyllningen i kycklingen. Försegla hålet med en halv citron. Lägg fågeln i lergrytan. Häll på 2 dl kycklingfond (bäst med hemgjord men har man ingen går det med vatten och buljongtärning/Bongs fond) och en 1 dl vitt vin. Pudra över paprikapulver och lite, helst färsk, timjan.
Kycklingen klar för ugnenLägg på locket på grytan. Sätt in i ugn, 200 grader, i 1,5 timmar. Nu sköter det sig själv, tid att städa upp i köket och sedan kanske ta en liten fördrink.
Skyn är utmärkt grund för såsen. Håll över skyn i en såskastrull. tillsätt 1 msk soja och en dl grädde. Låt koka upp, red av med Maizena. Som variantion på potatisen valde vi denna gång kokt, smörslungad brysselkål. Även fyllningen serveras som tillbehör.
Sedan återstår att skära upp fågeln, servera, och sätta sig till bords.
Comments powered by CComment