En gammal klassiker som Bull åt ofta innan han träffade Bratt och som helt fallit i glömska, men är nu åter på menyn i det lilla huset på Hörbyvägen. Detta är en rätt som tillagas med billiga råvaror, men blir ändå riktigt god.
Ursprungligen lagades denna rätt på kycklinghalvor. Men oftast blir det för mycket mat, så därför byts kycklinghalvorna ibland ut mot kycklingklubbor. En annan variant, vilken vi rekommenderar är att man skär ut brösten från kycklinghalvorna och tillagar den nu bröstlösa kycklingen på detta sätt. Kycklingfilérna sparas till en annan dag och en annan rätt, kanske en dragonkyckling kan passa.
Finnessen med denna tillagning är att under tiden kycklingen steks droppar den feta stekskyn från fågeln ned på potatisen. Därmed blir potatisen tillagad i en väldig god och mustig buljong.
Recept
2 kycklingklubbor, alternativt kycklinghalvor. (om man använder frysta kycklingdelar, så ska dessa tinnas innan tillagning)
Marinad
Lite olivolja, soja, salt, peppar, och lite annat. Man kan göra lite som man vill här. Vad som ska ingå i en grillolja, även kallad marinad är olja, kinesisk soja, salt och peppar. Saltet behövs för att få oljan att gå upp i emulsion med sojan. Övriga kryddor efter tycke. En klick sambal oelek rör oftast Bull ned i sin marinad, och en pressad vitlöksklyfta.
Buljongpotatis
4-5 skivade potatisar
1-2 skivade gula lökar
½ hönsbuljongtärning
1 dl vatten
1 hackad vitlök
Salt och peppar
Beskrivning
Varva potatis, lök och vitlök i en smörad eldfast form. Häll på buljongen och salta och peppra. Lägg de valda kycklingdelarna ovanpå potatisen. Pensla kycklingdelarna med marinaden. Ställ sedan in formen i 225 °C varm ugn i 30-45 min. Pensla gärna kycklingbitarna en gång till med marinaden efter 15 minuter i ugn.
Comments powered by CComment