Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.
Kycklingfilé är absolut ett mycket prisvärt kött. Vi brukar numera köpa färskt. Den frysta är ofta stor, billig och tämligen smaklös. Den tappar dessutom mycket vikt under tillagning, då man ökat vikten på densamma genom att berika köttet med vatten, därefter glacerar filen med ytterligare vatten. Så välj färsk för bästa resultat, och köp fryst om du vill känna dig lurad.
Recept (för två personer)
2 st kycklingfiléer
1 dl vitt vin
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl vispgrädde
1,5 msk torkad dragon
1 stor tsk dijonsenap
1 medelhet röd chili, vi använde en "Ring of Fire"
3 vitlöksklyftor
1 charlottenlök
1,5 msk kycklingfond
salt och svartpeppar
smör och olivolja till stekning
1 dl jasminris och gärna lite sockerärtor till servering, eller kanske ännu bättre - OlleBull potatis!
Gör så här, på ett ungefär
Börja med att koka riset, man hinner nämligen göra resten under tiden riset puttrar. För extra bra resultat, gör som japanerna, skölj riset ett antal gånger tills sköljvattnet inte längre blir grumligt. Om man nu valt att ta ris till, annars börja med OlleBullpoatisen.
Skär kyckling på diagonalen i centimetertjocka skivor. Salta och peppra. Bryn kycklingen så den får lite färg. Lägg sedan köttet åt sidan.
Hacka lök, skiva vitlök och chili i fina skivor. Fräs detta i smör på ganska låg värme i cirka 5 minuter, det ska inte brynas,
Tillsätt därefter vin, grädde, crème fraiche, senap, kycklingfond och dragon. Koka upp och vispa ihop så det blir en jämn sås. Lägg därefter i kycklingen och låt det hela puttra lätt i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Därefter är det klart att servera. Gott till är lite smörslungade sockerärtor.
{jcomments on}
Comments powered by CComment