Det började med att Bull stannade till vid en landsvägsrestaurang strax norr om Barcelona en sensommardag i början av nittotalet för att äta lunch. Denna lunch visades sig vara embryot till denna gryta, vars recept har vuxit fram under årens lopp.
Kyckling, paprika, tomat och lök bildar stomen i denna gryta, som sedan frikostigt kryddas med vitlök, chilli och örtkryddor.
Recept
1 färsk kyckling
3 paprikor, gärna i olika färger. Strimlas
4 stora lökar, grovt hackade
10 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 röda chilli, tunt skivad
100 gr valnötskärnor
2 burkar hela tomater
2 dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning
Timjan, oregano, salt och svartpeppar
Olivolja för stekning
Gör så här, på ett ungefär
Börja med att hacka och skiva grönsakerna. Stycka kycklingen
Ta fram en stor stekgryta. Börja med att fräsa lök och vitlök i denna gryta med olivolja, utan att de tar färg. Löken ska liksom smälta ihop med oljan. Tillsätt därefter paprikan och chillin. Låt detta fräsa ihop några minuter, kanske 10 minuter.
Under tiden bryn kycklinbitarna i en separat stekpanna. När bitarna fått färg lyfts de över i grytan med grönsakerna i.
Tillsätt nu burktomater, vin, och buljongtärning. Krydda med timjan och oregano. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt nu grytan sjuda i en halvtimme utan lock, det ska reduceras!
Tillsätt därefter valnötterna. Dessa smulas grovt, en kärna delas i 4, kanske 5 bitar. Rör ned valnötterna, sedan är det klart att servera! Klyftpotatis passar bra till.
Comments powered by CComment