Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efterlängtade croissanter. Detta kändes som att ta den glutenfria bakningen till nya höjder.
Degen krävde en ny ingrediens som vi aldrig hört talas om förut, xantangummi. Nu är det inget gummi, utan ett pulver som utvinns av fermenterad majs eller soja. Detta xantangummi tillför de goda egenskaper till degen som man får från gluten i en vetedeg. Degen blir elastisk och kan kavlas! En smördeg ska ju kavlas om och om igen! Receptet på degen hittades i den numera slutsålda boken ”Laga nytt – pasta, pizza, paj & pirog utan gluten” och fanns även tidigare på Kungsörnens web. Degen byggs upp från grunden, inga genvägar med färdiga mjölmixer här inte. Därmed blir degen naturligt glutenfri. Och recepet - det ser ut så här:
Recept
- 10 gram färsk jäst
- 400 gram kallt vatten
- ½ tsk bakpulver
- 100 gram rismjöl
- 60 gram majsmjöl
- ½ tsk salt
- 2 msk socker
- 70 gram maizena
- 20 gram fiberhusk
- 1 tsk xantangummi
Till kavling
- Rismjöl
- 150 g kylskåpskallt smör
Gör så här, på ett ungefär
Blanda ut jästen i kallt vatten. Rör i bakpulver, rismjöl, majsmjöl, salt, socker och maizena och blanda till en jämn smet. Strö därefter över fiberhusk och xantangummi och blanda in det snabbt och noggrant.
När allt är ihopvispat ska degen svälla och jäsa. Det tar cirka två timmar. När man har vispat ihop allt är det första intrycket att man gjort något i stil med en pannkakssmet. Men lugn, låt den bara stå! Smeten sväller och blir en fin deg.
Det går att kavla, vika ihop, och kavla igen! Bull blev smått lyrisk. Vi gjorde tre stycken 3-vik, men gör gärna några till. När detta är gjort kavlas degen ut, och man skär denna i 10 - 12 fyrkanter. Dessa fyrkanter viks på diagonalen, och kavlas ut lite till. Därefter rullar man ihop croissanterna från dessa degtrianglar. Lägg croissanterna på en bakpappersförsedd bakplåt, låt jäsa under duk i 30 minuter.
Pensla sedan bakverken med vispat ägg. Och man tar hela ägget med en tesked vatten till det vispade ägget. Sedan bakas croissanterna i varmluftsugn på 225 grader i 10 - 15 minuter.
Därefter kan man njuta av croissanter till frukost. De håller sig bra i en papperspåse över natten, när man bakar på eftermiddagen. Men ska man spara dem längre bör de frysas in. Bästa sättet att tina dem, är att ta bröden direkt från frysen och stoppa dem i en kall ugn. Sätt ugnen på 180 grader varmluft, tag ut brödet när ugnstemperaturen är uppnådd. Servera direkt!
Comments powered by CComment