En rätt med både inspiration från det bayerska som det indonesiska köket, men receptet är skapat av oss själva. Kombinationen surkål, potatismos och rökt fläsk härrör från den bayerska kokkonsten. Att krydda surkål med chili, vitlök och ingefära är av orientalisk ursprung. Fyllningen till kassler är Bratt’s egen uppfinning. Receptet är avsett för två.
Recept (fylld kassler)
2 tjocka skivor kassler
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl riven parmesan
Några kvistar färsk basilika
1 skvätt olivolja
Recept för surkål
1 liten burk surkål
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 röd chilipeppar, tunt skivad
1 tsk hackad ingefära
1 lagerblad
1/2 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
Recept för potatismoset
5 medelstora potatisar
Mjölk
1 äggula
1 klick smör
Salt, svartpeppar och muskotnöt
Beskrivning
Snitta (nästa dela i två skivor, men låt skivorna sitta ihop) kasslerskivorna. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Fyll kasslern med denna. Slut till med tandpetare. Grilla på grilljärn.
Häll ingredienserna för surkålen i kastrull. Låt små koka i ca 20 minuter.
Skala och dela potatisen. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Hälla av vattnet. Mosa potatisen med en potatisstöt. Tillsätt mjölk, värm upp, rör runt. Tillsätt muskot och svartpeppar, smaka av med eventuellt mer salt. Avsluta genom att röra ned en äggula. Vid servering strö hackad persilja över moset.
Lägg gärna upp ett par tomatklyftor på tallriken. Ett gott tyskt öl, typ ”Veltins” passar utmärkt till.
Comments powered by CComment