En härlig mustig soppa som passar bäst under den kalla årstiden. Serveras het med en klick sval creme fraiche i, och kanske lite bröd till. Vår variant är naturligtvis glutenfri.
Serverat! Het gulaschsoppa, sval creme fraiche, och en bit bröd
Detta är en rätt som passar väldigt att göra dubbel sats för att frysa in, med reserveration för potatisen. Om du väljer att göra detta, laga då soppan utan potatis. Kok i stället potatis i den tinade soppan innan servering.
Recept
Receptet räcker till 4-5 personer
1 kg högrev, putsad och delad i 2-3 cm bitar
Smör för stekning (3-4 msk)
4 st gula lökar, grovt hackade
1 röd paprika, som strimmlas
1 burk tomater, hela eller krossade
6 st skivade vitlöksklyftor
2 st hackade chillifrukter
0,75 liter vatten
2 st oxbuljongtärningar
1 st lagerblad
3 msk paprikapulver, eller ännu bättre, motsvarande mängd stark paprikapasta
1/2 msk kummin
1 msk torkad oregano
4 st fasta potatisar, skalas och delas i 2 cm tärningar
Svartpeppar
Ev. salt
Maizena för redning. Tänk på att potatisens stärkelse har en redande effekt, så ta det varligt med maizenan.
Gör så här, på ett ungefär.
En av nyckelfaktorerna för att lyckas ett kok som detta är att putsa köttet noga och väl. Att lite fett följer med är bara bra, men hinnor, brosk, senor m.m. ska skäras bort
Bryn lök, vitlök och paprikapulver i en stor stekgryta. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Blanda ned det brynta köttet i stekgrytan. Tillsätt chilli och paprikapasta. Låt detta fräsa under omröring någon minut. Tillsätt därefter tomater, vatten, buljongtärningar och övriga kryddor.
Låt koka upp. Lägg på locket på grytan. Låt sjuda på svag värme i 1,5 - 2 timmar.
Tillsätt potatisen. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i 10 minuter till. Red eventuellt av med maizena. Klart att servera!
Comments powered by CComment