Det är två år sedan vi först publicerade denna artikel. Vår kölschklon, kallad Olsch, är fortfarande sommarölsfavoriten, men vi har utvecklat både vårt recept och vår bryggteknik under denna tid. Här beskrivs hur vi gjorde 2016 och hur vi gör denna öl numera.
Detta gällde 2016
Vi gör däremot ett upphåll i bryggningen nu under juli och augusti. Vi anser att risken för infektion är för stor under rötmånaden.
Recept på Olsch för att fylla ett 19 liters cornelius fat ser ungerfär ut så här:
- ca 33 liter vatten totalt
- 3,6 kg pilsnermalt
- 0,8 kg vienna malt
- P.g.a. vårt ganska hårda vatten tillsätter vi 10 ml mjölksyra i lakvattnet.
- Infusionsmäskning 64 grader i 90 minuter
- Humle Magnum 17,5 gram kokas 60 minuter
- Humle Hellertuer Mittlefrueh kokas 10 minuter
- Jäst Salfager US-05
Vi jäser vi cirka 17 - 18 grader i 2 veckor, däreftor tappar om och lagrar kallt vid ca 2 grader i en vecka. Därefter tappar på fat, karbonerar och låter stå en vecka innan servering. Alltså färdigt att dricka efter 4 veckor, men blir ännu bättre om man kan vänta 1 vecka till.
Så här gör vi sommaren 2018
Förändrat sedan 2016:
- På vår ort är kranvattnet som tidigare nämnts ganska hårt, och därmed inte riktigt idealiskt för våra favoritöl. Därför har vi införskaffat ett revers osmos (RO) filter. På så sätt kan vi bygga upp vårt eget bryggvatten. Till den här ölen gör vi ett riktigt mjukt vatten. Tips på hur man bygger sin vattenprofiler hittar vi på braukaiser.com.
- Numera kör vi med en riktig kölschjäst. White Labs WLP029 German Ale/Kölsch. Med denna jäst blir ölet mer stiltypiskt. Mer lagerlikt kan det utryckas.
- Ett bryggverk, Braumeister 20 Plus, har införskaffats. Så nu stegmäskar vi. Ett bryggverk gör bryggningen lite smidigare, men ölet kan absolut bli lika bra utan bryggverk
- Numera slutjäser vi på fat. På så sätt slipper vi problem med oxiderat öl. Dessutom får vi kolsyran gratis. När ölet är färdigjäst tappar vi över till ett nytt fat under tryck. I det nya fatet tillsattes lite gelatin för hjälp med klarningen. Förfarandet för omtappning under tryck finns beskrivet på braukaiser.com.
Så här så receptet ut, som görs i Beersmith för senaste bryggningen:
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
Name | Description | Step Temperature | Step Time |
---|---|---|---|
Vi bryggde under den varmaste julimånaden vi kan minnas utan att drabbas av någon infektion.
Comments powered by CComment