Fläskfilé brukar vara Bratts område, men Bull gör denna italienska rätt själv. Bull brukade oftast servera den lite annorlunda än normalt, med sin variant av ratatouille och en potatiskaka. Men numera serveras den vanligtvis med jasminris och tomatsås. Egentligen ska en piccata göras på kalv, men den blir utmärkt även på fläskfile.
Recept
Mängderna är baserade för två personer
fläskfilé, beräkna cirka 125 gram per person.
glutenfri mjölblandning
mald svartpeppar (helst nymalen)
salt
Panering
2 dl riven parmesanost
2 msk paprikapulver
1 ägg
Tillbehör
Jasminris eller potatiskaka.
Tomatsås eller Ratta Olles grönsaksröra. Hur man tillagar vår goda tomatsås hittas i receptet Färserad paprika.
Beskrivning
Börja tillredningen med att putsa och skära fläskfilén i ca 4 cm tjocka skivor. Banka därefter ut skivorna något. Då fläskfilé är mört kött, så kan detta göras med handflatan. Efter detta har vi en tjocklek på 1,5 till 2 cm på köttskivorna. Salta och peppra köttbitarna.
Knäck och vispa ihop ägget, och rör sedan ihop med paprikapulvert. När paprikapulvert är ordentligt blandat med äggen så rörs den rivna osten i äggblandningen. Man kan behöva späda med någon matsked vattten. Det ska bli en tjock smet.
Vänd skivorna först i glutenfri mjölblandning. Vänd därefter ned köttskivorna i ostpaneringen. Det ska ligga ett tjockt lager av ost/äggblandningen på köttbitarna.
Lägg rikligt med smör i en stekpanna, hetta upp försiktigt, på låg värme. Smöret ska smältas, men knappast brynas. Lägg försiktigt i de panerade köttbitarna, så att panaden med ostmeten inte skadas. Under stekningen får ostpanneringen inte brännas, den ska bara brynas gyllenbrun. Så ta det lugnt under stekningen, den måste få sin tid. Fläskfilen ska vara något lätt rosa i mitten, när den är färdigstekt.
Att servera med potatiskaka och grönsaksröra är en gammal favorit som knappast förekommer längre. Numera serveras köttet med jasminris och tomatsås. Eventuellt även lite grönt, gärna brocolli. Och strö över lite färsk persilja, om sådan finns.
Comments powered by CComment