Färserad paprika hade vi inte ätit sedan tidigt 80-tal, då Bull en kväll tyckte att det var alltför många paprikor i kylskåpet. Recepten vi hittade i Bulls gamla kokböcker kändes förlegade, så vi provade en egen, ny variant på maträtten. Det fanns både röda, gula och gröna paprikor i kylen, och vi provade alla. Finast smak får man med gröna paprikor anser både Bull och Bratt. Vi serverade endast en tomatsås till, och då får man räkna med att det går åt två paprikor per person.
Recept
Receptet räcker till 4 - 5 paprikor, dvs till 2-3 personer
Till köttfärsen
500 gr blandfärs
2 ägg
1/2 dl vispgrädde
1 medelstor kokt potatis
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal olek
Salt
Svartpeppar
Några stänk tabasco
Tomatsås
En burk krossade tomater
1 buljongtärning
1 dl vatten
1 msk smör
Maizena redning
Övrigt
4 - 5 stycken stora paprikor
3 dl nyriven parmesan
Beskrivning
Börja med paprikorna. Skär ett lock av toppen, där skaftet sitter. Ta ur inkråm och kärnor. Skölj paprikorna.
Blanda färsen. Löken skalas och rivs. Den kokta potatisen mosas. Vitlöksklyftan pressas. Rör ihop allt till en jämn smet. Fyll paprikorna med smeten. Ställ paprikorna i en ugnsfast form. Fördela den rivna osten på paprikorna, sätt därefter på locken. Sätt in i ugn, ca 170 grader. Klart efter 40 minuter.
Under tiden paprikorna bakas, tillreder man såsen. Häll de krossade tomaterna över i en tjockbottnad kastrull, mixa tomaterna med stavmixer. Häll därefter i vattnet och smula ned buljongtärningen. Låt såsen sedan sjuda i en kvart. Rör därefter ned smöret. Red av med maizena.
,
Comments powered by CComment