Vårt fröknäcke är glutenfritt, kolhydratsnålt, lättlagat, har bra hållbarhet, och är dessutom riktigt gott. Det kan knappast bli bättre! Passar utmärkt till en ostbricka. Det finns många varianter på detta bröd, men så här gör vi.
Vi har nästan alltid detta fröknäcke på lager. Ett problem med det glutenfria köket är nämligen att ha lämpligt bröd tillgängligt hela tiden, i synnerhet med vår låga brödkonsumtion. Detta fröknäcke fungerar bra i många fall, och är som sagt utmärkt till ostbrickan.
Vi har även publicerat några andra recept på glutenfria bröd, men dessa har inte samma fina lagringsegenskaper utan måste frysas och tinas eller serveras nybakade. Precis som med vanligt färskt bröd jämfört med ostkex eller knäckebröd.
Recept
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrökärnor
1/2 dl linfrön
1 dl skalade sesamfrön (eller oskalade)
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
2 msk kokosolja utan smak
2,5 dl vatten
1 tsk salt
Flingsalt, som strös över innan plåten sätts in i ugnen.
Beskrivning
Blanda ihop alla torra ingredienser, utom flingsaltet, i en bunke. Och se till att blanda väl! Kok upp vattnet tillsamman med kokosoljan. När kokosfettet har smält, häll vätskan över de torra ingredienserna. Rör runt, blanda väl, låt sedan stå i 10 minuter, så att blandningen har blivit lite lätt geleaktig i konsistensen.
Sätt ugnen på 150 grader, helst med varmluft på. Lägg ett bakplåtsåpapper på en ugnsplåt. Häll degen på pappert och bred ut den i ett jämnt lager, enklast att platta ut den med handflatan. Den ska täcka nästan hela plåten. Strö över flingsalt.
Baka i ugn drygt en timme. Tag sedan ut plåten, och låt svalna innan man lossar brödet och bryter till lagom stora bitar.
Förvaras torrt i rumstemperatur, eller något svalare. Se till att knäckebrödet är riktigt kallt och torrt innan man försluter förpackningen. Vi lägger vårt i en fin gammal kakburk av plåt.
Fröblandningen kan givetvis varieras efter smak och tillgång.
Comments powered by CComment