Vårt bord börja komma i ordning

Där bjöd vi på två öl av olika karaktär. Den ena var en ljus lager i stil med "Muncher Helles" och heter "Lieber Lotchen". Den andra var en välhumlad American Pale Ale (APA) som går under namnet "Miranda af Höör".

Åter på festivalen! Roligt att komma tillbaka. Vi har deltagit på festivalen tidigare, närmare bestämt år 2019. Men sen blev det ett ofriviligt uppehåll först på grund av Covid och därefter skaffade vi en hundvalp ... 

Nivån på utställda öl har överlag blivit betydligt bättre. Likadant med utställarnas presentation med möblering av borden m.m. Tyvärr var det lite färre av både deltagare och besökare. 

Många uppskattade våra drycker, men i år fick våra öl inga priser. Kommentarerna i domareprotokollen tar vi till oss så framtida bryggningar kommer bli ännu bättre. Betygen blev "bra" eller 32 poäng för vår APA och "mycket bra", 37 poäng för vår helles. 

malte 2023 4

Recept diskuteras med vår bordsgranne Jonas.

malte 2023 2

Hur vi bryggde våra öl

Vi brygger på bryggverk, en 20-liters Braumeister Plus. Därför stegmäskar vi. Har man inget bryggverk klarar man sig fint med en rast i mäskschemat, det blir lite sämre utbyte och möjligen marginelt lite sämre kvalitet.

Sen så bygger vi upp vår egen vattenprofil. Detta eftersom vi bor på en ort där dricksvattnet är ganska hårt och mineralrikt. Och ett sådant vatten blir inte så bra till ljusa öl. Just ljusa lageröl är det vi brygger mest! Så därför har vi ett enkelt reverse osmosfilter (RO) för att skapa ett rent, mjukt vatten. Till detta vatten tillsätter vi sedan lagom mycket salter för repektive öltyp. Mer om detta under receptdelen för repektive öl. Recepten är saxade från bryggprogrammet vi använder, Beersmith 3. Därför är det lite "swengelska" i recepten.

Lieber Lotchen

 

Vatten 

AmtNameType#%/IBUVolume
28,00 L RO-vatten Water 1 - -
4,03 g Calcium Chloride (Mash) Water Agent 2 - -
1,68 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash) Water Agent 3 - -
1,34 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash) Water Agent 4 - -
5,00 ml Lactic Acid (Mash) Water Agent 5 - -

 

Maltnota

AmtNameType#%/IBUVolume
3,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 5 77,8 % 2,28 L
1,00 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 6 22,2 % 0,65 L

 

Mäskschema

Mash Steps
NameDescriptionStep TemperatureStep Time
add malt pipe Add 30,37 L of water and heat to 45,0 C over 20 min 45,0 C 0 min
Beta-amalyse Heat to 63,0 C over 4 min 63,0 C 45 min
Beta-amalyse 2 Heat to 66,0 C over 4 min 66,0 C 25 min
Alfa-amalyse Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 20 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 5 min
  • Sparge Water Acid: None
  • Fly sparge with 1,38 L water at 75,6 C
  • Add water to achieve boil volume of 27,25 L
  • Estimated pre-boil gravity is 1,044 SG

Humlegivor m.m.

AmtNameType#%/IBUVolume
13,00 g Herkules [13,70 %] - Boil 60,0 min Hop 7 18,9 IBUs -
0,90 g Protafloc (Boil 15,0 mins) Fining 8 - -
25,00 g Hallertauer Mittelfrueh [2,80 %] - Boil 5,0 min Hop 9 1,5 IBUs -
 
Jäst
AmtNameType#%/IBUVolume
1,0 pkg Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50,28 ml] Yeast 10 - -

Jäsning, klarning och lagring

Primär jäsning sker i en jäskyl på en temperatur av 12 grader C. Där kommer ölen stå i cirka 10 dagar. När SG börjar komma ned mot 1,015 tappas ölet om till fat där det får slutjäsa i rumstemperaur (18 - 19 grader C). Fatet är försett med en spundventil inställd på en bar. På så sätt kolsyras ölen utan någon tvångscarbonering.

När ölen är färdigjäst, vilket brukar ta drygt en vecka på fat, så är det dags för kallkrasch. Fatet ställs in i en kyl med temperatur nära nollan. Där får fatet stå i tre - fyra dygn så att allt "grums" fälls ut och faller till botten. Våra fat har alla stigrören kapade med 15 mm för att bottensatsen inte ska följa med tappning av öl. Därefter tappas ölet över till ett nytt fat under tryck. I det nya fatet är det tillsatt en tesked gelatin för den sista klarningen av ölen. Sen åker det nya fatet in den nollgradiga kylen några dagar. Därefter får ölen lagras någon vecka i matkällaren innan konsumtion.

Miranda af Höör

Vatten

AmtNameType#%/IBUVolume
28,00 L RO-vatten Water 1 - -
5,00 ml Lactic Acid (Mash) Water Agent 2 - -
4,48 g Calcium Chloride (Mash) Water Agent 3 - -
3,36 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash) Water Agent 4 - -
3,08 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash) Water Agent 5 - -

 

Maltnota

AmtNameType#%/IBUVolume
3,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 6 70,0 % 2,28 L
1,00 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 7 20,0 % 0,65 L
0,50 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 8 10,0 % 0,33 L

 

Mäskschema

Mash Steps

Name

DescriptionStep TemperatureStep Time
add malt pipe Add 30,00 L of water and heat to 45,0 C over 20 min 45,0 C 0 min
Beta-amalyse Heat to 63,0 C over 4 min 63,0 C 25 min
Beta-amalyse 2 Heat to 66,0 C over 4 min 66,0 C 25 min
Alfa-amalyse Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 35 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 10 min
  • Sparge Water Acid: None
  • Fly sparge with 2,26 L water at 75,6 C
  • Add water to achieve boil volume of 27,25 L
  • Estimated pre-boil gravity is 1,047 SG

Humlegivor m.m.

Boil Ingredients
AmtNameType#%/IBUVolume
20,00 g Amarillo [7,10 %] - Boil 60,0 min Hop 9 14,7 IBUs -
20,00 g Amarillo [7,10 %] - Boil 30,0 min Hop 10 11,3 IBUs -
1,00 g Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 11 - -
30,00 g Cascade [6,70 %] - Boil 15,0 min Hop 12 10,3 IBUs -
60,00 g Amarillo [7,10 %] - Boil 0,0 min Hop 13 0,0 IBUs -
  • Estimated Post Boil Vol: 25,25 L and Est Post Boil Gravity: 1,052 SG
  • Cool wort to fermentation temperature
  • Transfer wort to fermenter
  • Add water if needed to achieve final volume of 22,00 L

Jäst

AmtNameType#%/IBUVolume
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 14 - -

 

Torrhumling

AmtNameType#%/IBUVolume
30,00 g Cascade [6,70 %] - 2,0 Days Before Bottling for 2,0 Days Hop 15 0,0 IBUs -

 

Jäsning, klarning och lagring

Jästen fungerar fint att jäsa i rumstemperatur men det blir för den här ölet bäst om det är rumstemperatur i det lägre spannet. Alltså 17 - 19 grader C. Humlen för torrhumling hälles i jäshinken två dagar innan ölet tappas på första fatet för kolsyre/slutjäsning.

För övrigt är det samma procedur som för Lieber Lotchen.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka