Receptet bygger på ett semesterminne från Teneriffa. När vi promenerade hem från golfbanan efter dagens golfspel stannade vi till vid en liten restaurang, eller snarare en liten bar. Där satt vi och njöt i eftermiddagsolen, drack kall öl och åt deras underbara gambas.
Det var lite svårt att få tag på rätt sorts räkor i Sverige tidigare. De ska vara stora och råa. Numera finner man ofta lämpliga jätteräkor i frysdisken, och någon gång hittar man dem färska i fiskdisken. Då gäller det att passa på.
Recept
Receptet är avsett som lunch för 2 personer, eller som en förrätt i en 3-rätters middagsmeny. Då kan det räcka till 3 - 4 personer.
- 14 - 18 stora råa räkor
- 1 dl olivolja
- 1 dl vitt vin
- 1 dl kycklingbuljong
- 2 st röda chilli, tunt skivade
- 8 vitlöksklyftor, tunt skivade
- En näve persilja
- flingssalt
- Eventuellt lite pressad citron
Gör så här, på ett ungefär
Häll olja, vin och buljong i en liten gryta. Lägg i vitlök, chilli och persilja. Salta. Pressa i lite citronsaft. Låt sedan det hela koka upp. Låt det sedan sjuda i 10 minuter.
Oljan får gärna efter uppkoket stå och dra några timmar innan man lägger i och kokar räkorna, men hetta då åter upp oljan. Smakerna från vitlök, chilli och persilja kommer fram bättre då.
Ursprungligen kokte vi räkorna i enbart olja och då var denna förmaning mer motiverad. Se till att räkorna är torra innan de läggs ned i den heta oljan, annars kan det börja stötkoka när räkornas vatten kommer i oljan. Slarv med detta kan leda till brännskador.
Låt sedan räkorna dra några minuter i vätskan tills de fått färg. Servera sedan räkorna med bujong i varma skålar, det ska gärna puttra i oljan vid servering. Servera gärna en bit baguette till, man vill ju gärna suga upp den goda såsen med denna.
Comments powered by CComment