Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.
Ofta har vi råkat ut för att Tonic vattnet vi köpt har blivit stående och kolsyran försvunnit, oavsett om flaskan har öppnats eller ej. Det går tydligen lite långt mellan gångerna ibland. Dessutom vill vi ha lite mer smaker av kinabark, citrus m.m, och kanske lite mindre sötma än vad man får när man köper färdig tonic som påminner om läsk. Så till verket, kinabark hittade vi på en kryddbutik på nätet, bara att beställa. Det blev några fler artiklar av bara farten i den beställningen. Bland annat några spännade currys, men det är en annan historia. Sedan tidigare hade vi plockat och torkat både fläderblommor och lavendelblommor, vilka får bidra till smaksättningen av denna mixtur. Och med en SodaStream fixar vi det kolsyrade vattnet.
Tonicen håller sig några månader i kylen, så att koka en sats strax före sommarsemestern är en bra ide. För då kan man servera sig fina GTs på varma, härliga sommarsemesterkvällar.
Då vi använder riktiga råvaror, inte extrakt så blir tonic brun istället för genomskinlig som man är van vid. Men tack vare detta blir det en mycket finare smakupplevelse. För smakens skull har har vi även ersatt sockert med agavesirap
Recept
Om man nu inte har tillgång till torkade fläder och lavendelblommor så kan man slopa dessa. Det blir en hyfsad tonic ändå. Nu gillar vi att ha en kraftig beska, vill man ha en snällare tonic så dra ned lite, typ 10 %, på mängden bark.
4 dl vatten
23 gr kinabark
1 lime, zest och juice
1 citron, zest och juice
3 krossade kryddpepparkorn
1 litet citrongräs
1/2 msk torkade lavendel blomma
1/2 msk torkade fläderblom
Sockerlag, eller snarare istället för:
2dl agavesirap
1 tsk citronsyra
Gör så här, på ett ungefär
Mät upp vattnet och häll i en kastrull. Lägg ned alla ingredienser, utom agavesirap och citronsyra i kastrullen. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter. Tag sedan av kastrullen från spisen, låt sedan det hela stå och dra i 3 timmar.
Därefter silas brygden genom en finmaskig sil. Tillätts sedan agavesirap och citronsyra. Koka upp det hela igen. Låt svalna. Buteljera och ställ in i kylen. Hittar man någon spännande flaska i gömmorna som vi gjorde, ser det ju festligare ut.
Comments powered by CComment