Låt er nu inte luras av namnet, även om ärtsoppan har lyxats till med rikliga mängder fläsk och kassler, så är det fortfarande en klart prisvärd rätt. Man kan till och med kalla den billig. Så lyxa gärna till det lite till genom att servera en litet glas varm punch till.

Detta är en sådan här rätt som tar långt tid att laga. Men den passar utmärkt att frysa in, så gör en stor sats! Skönt att kunna plocka fram från frysen de vardagskvällar då man inte har lust att laga mat i timmar.

Första gången Bratt skulle laga ärtsoppa utgick hon från två kilo ärtor och den största kastrullen hon hade var bara på tre liter, det gick inte så bra. Därefter har hon införskaffat sig en rejäl kastrull på 10 liter och utgår nu endast från 1 kg ärtor. Men numera har vi även en 36-liters gryta, införskaffad ursprunligen för vår ölbryggning. Så nästa gång kan Bratt koka på två kilo ärtor utan problem.

Recept

1 kg gula ärtor
3 liter vatten
2 kycklingbuljong tärningar
0,5 kg skalad grovt hackad gul lök
6 hg kassler
6 hg rökt sidfläsk
Timjan

Tillbehör

  • Varm punsch
  • Gärna färsk timjan, då säsongen tillåter detta
  • Senap till Bull
  • Till efterrätt: glutenfria pannkakor med sylt och vispad grädde.

Beskrivning

Kolla ärtorna så där inte är några små stenar med i förpackningen. Lägg ärtorna i blöt över natt i den jättestora kastrullen. Häll nästa dag av vattnet och häll på 3 liter vatten, tillsätt löken, buljongtärningarna och timjan. Låt koka upp, sätt ned värmen så att det små sjuder, lägg i sidfläsket och låt det sjuda med i 40 min. Ta upp sidfläsket och låt det svalna något. Ta bort fettet om man inte vill ha med det och skär fläsket i mindre bitar. Skär kasslern i små bitar. När ärtorna känns mjuka tillsätt fläsk- och kasslerbitarna. Låt sjuda ca 10 min. Var försiktig med salt eftersom kasslern kan vara salt.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka