Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket ostronskivling i. Och vi tycker ju om chili och heta grytor. Så när vi hittade exempel på chili med ostronskivling på våra Google sökningnar blev vi sugna på att pröva en egen variant. Så här gjorde vi.

chili med ostronskivling serveradServera med creme fraiche, rödlök, stavar av slanggurka samt bröd.

Recept

Vi brukar gör en rejäl sats när vi kokar grytor. De går utmärkt att frysa in. Nedanstående räckar till 6 -8 personer, eller om man är två så kan äta grytan tre gånger.

 1 kg högrev, putsa och skär i tärningar

250 gr rökt sidfläsk, som tärnas

500 gr ostronskivling. Rivs i centimeterbreda strimlor

2 gula lökar, grovhackade

6 vitlöksklyftor. Skalas och skivas i tunna skivor

Chili. Vi tog 3 Thai Super chili (heta) och 3 Ring Of Fire (medelheta), skivas

2 morötter, tärnas

1 burk konserverade tomater

5 dl öl. Vi tog vår schwartzbier. En porter blir också bra.

2 oxbuljongtärningar

1 lagerblad

0,5 msk timjan

0,5 msk oregano

1 msk paprikapuver

Smör för stekning

Smaka av med salt

Kanske lite Maizena att reda av med.

svamphusSvamphus redo att skördas

Gör så här på ett ungefär

Ta fram en stekpanna och en gryta. Börja med att steka svampen i omgångar. Tillsätt smör efter behov. Salta och peppra. Svampen ska få färg. Det tar lite tid, så stressa inte. Efterhand som ostronskivlingen har blivit brynt, lägg över i grytan och forsätt steka nästa omgång i stekpannan.

nyskördad ostronskivling

Svampen är skördad och ska nu rivas i centimeter breda strimlor.

putsad högrev till en chili con carne

Köttet är putsat och tärnat. Dags att ta tag i lök och chili

Fläsk, lök och chili

Lök, vitlök och chilli hackad och skivad. Dags att ta tag i fläsket.

Tärnat rökt fläsk och morot till en chili con carne

Nu är även fläsk och morot tärnad.

Bryn därefter fläsket. Häll över till grytan. Forsätt på samma sätt med högreven.

Häll därefter i tomater, moroten och ölen. Tillsätt därefter kryddorna.

Nu ska detta få koka i samman, sakta och under en lång tid. Så sätt på locket på grytan och låt det sakta puttra under 3 - 4 timmar. Därefter red av med lite Maizena.

chili med ostronskivling kokerHär puttrar grytan. På med locket, sedan är det bara att ta det lugnt i några timmar. Grytan sköter sig själv.

Vi blev mycket nöjda med denna chili. Att byta bönor mot ostronskivling är utan tvekan ett stort lyft.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka