En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna soppa serverar vi med frikadeller och kokta ägghalvor.
Soppan går utmärkt att frysa in, så passa på att laga en rejäl sats. Vi plockade fram vår 10-liters gryta, och skördade, sköljde och repade cirka ett kilo grönkål. Frikadellerna ska helst göras på kalvfärs, men den kan vara svår att få tag på. Det går att ersatta kalv med blandfärs, resultatet blir ändå bra.
Recept
Receptet räcker till många portioner
Soppan
1 kg grönkål
1 gul lök som hackas.
4 msk smör
Maizena redning
2 liter vatten
4 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
Svartpeppar
4 dl vispgrädde
Frikadellerna
500 gr blandfärs, eller helst kalvfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
Salt och svartpeppar
Tillbehör
Kokta ägghalvor, 1 ägg per person
Gör så här, på ett ungefär
Ta och börja med den tunga, jobbiga biten. Grönkålen skall sköljas, man vill ju inte ha någon jord eller grus i soppan. Där kan även gömma sig larver, sniglar och annat småkryp i bladen. Så skölj noggrant! Därefter ska kålen repas, man rivar alltså av gröna på bladen från den grova mittstjälken.
Därefter är det dags att börja fräsa kålen i smör., och det kommer behövas en stor kastrull. Börja med att fräsa den hackade löken i smöret, utan att den tar färg. Därefter lägger man i grönkålen i omgångar, efterhand som det sjunker undan i grytan. Häll därefter i vatten och buljongtärningar. Låt koka i 20 minuter.
Under tiden grönkålen kokar, blanda ihop smeten till frikadellerna. Riv lök och vitlök, enklast är att köra med en stavmixer. Blanda ihop lökriv, färs, ägg, salt och peppar till en jämn smet. Rulla sedan små bullar av smeten.
När kålen har kokt i 20 minuter, mixa den lite lagom med stavvmixer så att man får en fin textur på soppan. Lite kålbladsbitar ska finnas kvar. Så lagom är bäst, även när man mixar. Häll därefter i grädden, låt koka några minuter till. Därefter reder man av soppan med Maizena.
Nu är det tid att koka äggen. Frikadellerna läggs ned i soppan. Efter man lagt i frikadellerna behöver soppan småkoka i 10 minuter till. Smaka av soppan med salt och peppar.
När äggen är kokta, skalas de och halveras. Därefter är det klar att servera.
Comments powered by CComment