Att laga glutenfri mat är väldigt enkelt. Det som krävs är att man tänker om lite grann, välj helt enkelt bort bröd, pajer och pasta. I många fall innebär det glutenfria köket godare mat, för sås som smakar mjöl och köttbullar med bismak av gammalt bröd gör ju ingen glad.

Nu är där tyvärr vissa saker som behöver gluten för att bli bra, de glutenfria ersättningsprodukterna blir inte alltid så goda. En av dessa är pasta, en annan är bröd. Så om vi till att börjar med väljer bort bröd och pasta, behövs tre artiklar i köket för att hantera glutenfri matlagning;

  • Maizena redning, denna är utmärkt även om man tål gluten. Rekomenderas starkt.

  • En bra glutenfri mjölmix, som ersätter vetemjölet,

  • Ett glutenfritt ströbröd för främst panering.

Den mjölmix som fungerar bäst för oss är Finax. Det blir även väldigt goda pannkakor på denna mix, faktiskt bättre än på vanligt vetemjöl, så pannkakor, raggmunkar och crepes är alltså inga problem.

Att man behöver tillsätta skorpmjöl i köttfärsen för att binda ihop färsen är fel. I våra köttbullar och köttfärslimpa vi ersatte tidagere skorpmjölet med mosad kokt potatis. Resultaten blev enligt vår mening utmärkt, bättre än med skorpmjöl. Men man behöver inte tillsätta något alls, det är bara en myt. Nu använder vi enbart färs, ägg, lök och kryddor, det blir godast så.

När det kommer till pasta, så är det ju så att god pasta görs på durumvete. Denna vetesort väljs därför den har extra hög halt av gluten, vilket ger en fin, spänstig pasta. Så att göra pasta utan gluten är svårt, därför kommer de glutenfria pastasorterna kommer smakmässigt sällan i närheten av äkta. Numera kan man köpa Barilla glutenfri spagetti, och den är faktiskt OK. Så det finns hopp för den glutenintolerante passtaälksaten.

Men försök tänka lite utanför ramarna då det gäller glutenfri pasta. Gör som exempel Mousaka istället för lasagne, servera kokt vitkål till köttfärssåsen. Ersätt tagiatellen med lättkokt, strimlad squash. Nej, det är inte pasta men det är goda, välsmakande alternativ.

Brödbak kräver, oftast, precis som pasta ett glutenrikt mjöl för att bli riktigt bra. Tyvärr är det så, i de flesta fallen. Vi har emellertid lyckats få fram ett bra recept på pizzabottnar, efter många försök och många svordomar över degen. Så även här, precis som när det gäller pasta, skadar det inte att tänka lite utan för ramarna. Att, som exempel äta ägg och bacon till frukost i stället för smörgåsar, är väl ett byte som är till det bättre. Ser man till den underbara ostbrickan man avslutar en god måltid med, att plocka bort brödet gör ingen större skillnad. Tänk om man istället behövde välja bort osten eller vinet, då skulle man ha ett riktigt problem. Men om man, nu trots allt, ska baka glutenfritt bröd, kom ihåg att tillsätta fiberhusk och degen ska var lös. Alltför fast deg blir dödbakt bröd.

Men kakor då? Varken Bull eller Bratt är intressade av kakor och bakelser, så detta är inget problem för oss. Bratt blir ibland sugen på lussekatter, så vi har ett glutenfritt recept på dessa. Kanske inte lika goda som riktiga, men när suget är som störst - bättre än inget alls ...

Hur är det med ölen vi brygger? Så länge det inte ingår vetemalt i receptet, så är glutenhalten så låg att den inte orsakar några problem för den glutenintolerante. Det finns förvisso gluten även i kornmalt, men det är bara någon tusendel av vad som finns i vete. Vi har i vår belgiska öl bytt ut vetemalten mot dinkelmalt, här handlar det om max 10% vete i maltnotan. Fungerar riktigt bra, smaken blir bra och Bratt mår bra i magen. Dinkel, eller spelt, kan sägas vara en gammal typ av vete med lågt gluteninnnehåll.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

 

Det började med att Bull stannade till vid en landsvägsrestaurang strax norr om Barcelona en sensommardag i början av nittotalet för att äta lunch. Denna lunch visades sig vara embryot till denna gryta, vars recept har vuxit fram under årens lopp.

En användbar,god och lättlagad potatisrätt när man tröttnat på kokt potatis och potatisklyftor. 

Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

Raggmunkar med stekt fläsk och lingon, en verklig klassiker när det gäller svensk husmanskost. Bull och Bratts raggmunkar är naturligtvis glutenfria. Rätten är både god och enkel att tillreda. Vill man göra det ännu enklare kan man göra rårakor.

Go to top