Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Numera har vi havregryn som ersättning.

 

 

Recept

  • 500 gr färs, blandfärs (eller oxfärs)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl havregryn
  • 1 msk koncentrerad kalvfond, exempelvis Bongs
  • 1 msk Kikkomans japanska soja
  • 1 st gul löka som rives fint
  • 1 st ägg
  • salt och peppar
  • Smör till stekning

 

Nu ska vi göra ett försök att avliva ströbrödsmyten, Man behöver nämligen inget ströbröd i smeten, det blir utmärkta kött bullar utan. Därmed behöver man inte heller ersätta ströbrödet med något glutenfritt alternativ. Så började att hoppa vi över riven potatis i smeten. Numera tycker vi det blir bäst med en liten mängd havregryn i. 

Det låter gott att göra köttbullarna på ren oxfärs. Men det blir lätt stumma, hårda bullar. Speciellt är man inte drygar ut smeten med bröd, havrgryn eller potatis. Så vi rekommenderar blandfärs numera.

När Bull gör köttbullarna blandar han ibland ned en tesked SambalOlek i smeten. Det när han känner för lite extra hetta i maten.

Beskrivning

Blötlägg havregrynen i vispgrädden. Riv löken fint, så fint att resultatet blir en lökmos. Detta bör göras för hand med ett rivjärn, alternativt använd en matberedare med rivjärnskivan monterad. Det sägs att slå i sönder löken i matberedaren kan ge en lite besk bismak. Men det tvivlar Bull på, han menar det är nog bara en myt. Men bäst är att inte chansa, så riv!
Blanda ihop färs, övriga ingredienser och kryddor till en jämn smet.
Börja därefter med att forma en bulle. Stek denna och provsmaka! Kanske behövs mer salt eller peppar.
Lägg bakplåtspapper på en ungsplåt. Därefter är det bara att sätta igång och rulla köttbullar.  Lägg dem på plåten. Förbaka köttbullarna i ugn, varmluftsläge och 150 grader, i cirka 10 minuter. 
Ska de inte serveras direkt, stanna här. De kan nu med fördel styckfrysas. Vid servering smörsteker man färdigt så många köttbullar önskas. 

Ett middagstips de dagar man inte serverar köttbullarna på buffé är att gör lite större köttbullar och servera dessa med potatismos och gräddsås.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka