Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

 

 

 

Recept

500 gr färs, blandfärs (eller oxfärs)
(1-2 kalla kokta potatisar, som rives)
2 st gula lökar som rives fint
2 st ägg
salt och peppar
Smör till stekning

Nu ska vi avliva ströbrödsmyten, Man behöver nämligen inget ströbröd i smeten, det blir utmärkta kött bullar utan. Därmed behöver man inte heller ersätta ströbrödet med något glutenfritt alternativ. Så numera hoppar vi över riven potatis i smeten. 

Det låter gott att göra köttbullarna på ren oxfärs. Men det blir lätt stumma, hårda bullar. Speciellt är man inte drygar ut smeten med bröd eller potatis. Så vi rekommenderar blandfärs numera.

När Bull gör köttbullarna blandar han gärna ned en tesked SambalOlek i smeten. Det blir gott med lite hetta i maten.

Beskrivning

Riv eller mosa potatisen. Riv löken fint, så fint att resultatet blir en lökmos. Detta bör göras för hand med ett rivjärn, alternativt använd en stavmixer. Det sägs att slå i sönder löken i matberedaren kan ge en lite besk bismak. Men det tvivlar Bull på, han menar det är bara en myt.
Blanda ihop färs, kanske potatisriv, lökmos, ägg och kryddor till en jämn smet.
Börja därefter med att forma en bulle. Stek denna och provsmaka! Kanske behövs mer salt eller peppar.
Därefter är det bara att sätta igång och rulla köttbullar, och stek dessa i omgångar.
Ska de inte serveras direkt, stek dem inte för hårt. Dessa får istället en andra stekning vid servering.

Ett middagstips de dagar man inte serverar köttbullarna på buffé är att gör lite större köttbullar och servera dessa med potatismos och gräddsås.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fiskbilen kommer till vår lilla stad på torsdagar. Då passar Bull på att köpa både färsk laxsida och ett halvt kilo sillfilé. Laxen tillagas oftast på torsdagen och sillen på fredagen (se Olles sillmiddag). Laxen tillagas skonsamt i ett foliepaket i ugn, detta ger ett saftigt fiskkött med välbevarade smaker. Denna laxrätt räcker till 2 personer.

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 220 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

På nästan varje enklare krog och värdshus i Tyskland serveras det ett antal varianter på skinkschnitzlar. Ett bra sätt att variera en enkel rätt. Förutom "wiener art" hittar man  åtminstonde både "Jäger schnitzel" och "Zigeuner schnitzel". Kännetecknande för Jäger schnitzlen är svampsåsen. Så här har Bull och Bratt tolkat denna rätt, givetvis glutenfri. 

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

Jordgubbar hör ju svenska sommaren till och i regel äts de naturella med mjölk eller grädde. Men här presenteras ett spännande alternativ. Jordgubbarna marineras i limejuice, råsocker och basilika. Låter kanske konstigt, men det blir väldigt gott. En kula vaniljglass passar bra till, eller lite vispad grädde.

Go to top