Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

 

 

 

Recept

500 gr färs, blandfärs (eller oxfärs)
(1-2 kalla kokta potatisar, som rives)
2 st gula lökar som rives fint
2 st ägg
salt och peppar
Smör till stekning

Nu ska vi avliva ströbrödsmyten, Man behöver nämligen inget ströbröd i smeten, det blir utmärkta kött bullar utan. Därmed behöver man inte heller ersätta ströbrödet med något glutenfritt alternativ. Så numera hoppar vi över riven potatis i smeten. 

Det låter gott att göra köttbullarna på ren oxfärs. Men det blir lätt stumma, hårda bullar. Speciellt är man inte drygar ut smeten med bröd eller potatis. Så vi rekommenderar blandfärs numera.

När Bull gör köttbullarna blandar han gärna ned en tesked SambalOlek i smeten. Det blir gott med lite hetta i maten.

Beskrivning

Riv eller mosa potatisen. Riv löken fint, så fint att resultatet blir en lökmos. Detta bör göras för hand med ett rivjärn, alternativt använd en stavmixer. Det sägs att slå i sönder löken i matberedaren kan ge en lite besk bismak. Men det tvivlar Bull på, han menar det är bara en myt.
Blanda ihop färs, kanske potatisriv, lökmos, ägg och kryddor till en jämn smet.
Börja därefter med att forma en bulle. Stek denna och provsmaka! Kanske behövs mer salt eller peppar.
Därefter är det bara att sätta igång och rulla köttbullar, och stek dessa i omgångar.
Ska de inte serveras direkt, stek dem inte för hårt. Dessa får istället en andra stekning vid servering.

Ett middagstips de dagar man inte serverar köttbullarna på buffé är att gör lite större köttbullar och servera dessa med potatismos och gräddsås.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En härlig potatissallad som kan riva till i näsan. Denna potatissallad bör göras på nypotatis, en rätt som hör sommaren till. Passar gott till grillat.

 

Den här såsen serverar Bull ofta till den ugnsbakade laxen. Såsen påminner om en hollandaise, men inte riktigt. Den är enkel och snabb att tillaga. Dessutom uppfyller den kriteriet att "en bra sås reder sig själv".

 

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta åt till hamburgertallriken, där denna sås har konkurrerat ut den vanliga hamburgerdressingen. 

Med en fyllig och rökig smak med toner av chili, vitlök, ingefära och soja bryter såsen av väldigt fint mot det grillade köttet.

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutemfri. Att servera rårörda lingon till är nära nog en nödvändighet. Rätten är snabb att laga, så det passar fint en vardagskväll då jobbet suget musten ur en.

Här grillas kycklingen på indirekt värme i klotgrill. Några väl blötlagda stickor av bok läggs på kolbädden innan tillagningen startas. Resultatet blir en saftig kyckling, smaken blir något mitt emellan grillat och varmrökt.

 

Go to top