Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

 

 

 

Recept

500 gr färs, blandfärs (eller oxfärs)
(1-2 kalla kokta potatisar, som rives)
2 st gula lökar som rives fint
2 st ägg
salt och peppar
Smör till stekning

Nu ska vi avliva ströbrödsmyten, Man behöver nämligen inget ströbröd i smeten, det blir utmärkta kött bullar utan. Därmed behöver man inte heller ersätta ströbrödet med något glutenfritt alternativ. Så numera hoppar vi över riven potatis i smeten. 

Det låter gott att göra köttbullarna på ren oxfärs. Men det blir lätt stumma, hårda bullar. Speciellt är man inte drygar ut smeten med bröd eller potatis. Så vi rekommenderar blandfärs numera.

När Bull gör köttbullarna blandar han gärna ned en tesked SambalOlek i smeten. Det blir gott med lite hetta i maten.

Beskrivning

Riv eller mosa potatisen. Riv löken fint, så fint att resultatet blir en lökmos. Detta bör göras för hand med ett rivjärn, alternativt använd en stavmixer. Det sägs att slå i sönder löken i matberedaren kan ge en lite besk bismak. Men det tvivlar Bull på, han menar det är bara en myt.
Blanda ihop färs, kanske potatisriv, lökmos, ägg och kryddor till en jämn smet.
Börja därefter med att forma en bulle. Stek denna och provsmaka! Kanske behövs mer salt eller peppar.
Därefter är det bara att sätta igång och rulla köttbullar, och stek dessa i omgångar.
Ska de inte serveras direkt, stek dem inte för hårt. Dessa får istället en andra stekning vid servering.

Ett middagstips de dagar man inte serverar köttbullarna på buffé är att gör lite större köttbullar och servera dessa med potatismos och gräddsås.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Denna grekiska variant av grillspett serverar Bull med en grekisk sallad, klyftpotatis och Bratts goda tzatziki. Nu har Bull aldrig varit i Grekland, så hans tolkning av rätten är inte fullt autentisk. Rätten görs på fläskfile. Bull tror att den hade blivit väl så god på lammkött, men Bratt vägrar att äta lammkött.

På så gott som alla enklare matställen i Tyskland kan man beställa Zigeuner schnitzel. Köttbiten är en vanlig skinkschnitzel, det speciella är just såsen, även kallad "sauce picante". Detta är Bulls personliga tolkning hur denna ska tillagas, de flesta recept föreskriver socker och ättika, men mindre mängd grönsaker. Bull brukar servera oftast såsen till grillad fläskytterfilé och potatiskaka, men det händer att han även gör Zigeuner schnitzel.

Visst är det gott i början av sommaren med kokt nypotatis, men man behöver lite variation. Här kommer en variant som passar bra för grillkvällarna. Receptet är inspirerat av det kanariska köket. På de öarna har man ju nypotatis året om.

 

Enkelt och gott sätt att tillaga potatisen. Bakas i halvor i ugn och kryddas med timjan. Klart på en halvtimme.

Fläskfilé brukar vara Bratts område, men Bull gör denna italienska rätt själv. Bull brukade oftast servera den lite annorlunda än normalt, med sin variant av ratatouille och en potatiskaka. Men numera serveras den vanligtvis med jasminris och tomatsås. Egentligen ska en piccata göras på kalv, men den blir utmärkt även på fläskfile.

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta åt till hamburgertallriken, där denna sås har konkurrerat ut den vanliga hamburgerdressingen. 

Med en fyllig och rökig smak med toner av chili, vitlök, ingefära och soja bryter såsen av väldigt fint mot det grillade köttet.

Go to top