Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne med avsmak, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, serveras svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök.

 

Recept

Receptet räcker till 6 personer. Går utmärkt att frysa om man är färre.

Chili con carne

1,5 kg högrev

250 gr rökt sidfläsk

4 dl torkade kidneybönor

2 gula lökar

6 vitlöksklyftor

3 röda chili

3 röda piri-piri

2 burkar krossade tomater

2 dl vatten

2 oxbuljongtärningar

1 lagerblad

1 tsk torkad timjan

1 msk torkad oregano

svartpeppar

salt

smör till stekning.

Maizena

Tillbehör

1 finhackad rödlök

2 dl gurka skivade i stavar

3 dl creme fraiche

1 skivad banan (om Bratt får bestämma)

 

Beskrivning

Blötlägg kidneybönorna i en rejäl bunke. Låt ligga i 10 timmar.

Putsa högreven och tärna köttet i 1-1,5 cm stora tärningar. Tärna fläsket till knappt centimeter stora tärningar.

Skala och hacka lök och vitlök ganska fint. Skiva chili och piri-piri i tunna skivor. Fräs lök, vitlök och chili utan en den tar färg i en stekgrytan. Bryn köttet i omgångar och lägg därefter i grytan. Tillsätt därefter fläsket. Låt fräsa tillsammans några minuter.

Tillsätt därefter tomat, vatten, buljong och kryddor. Koka upp, rör om, och låt puttra under lock i en halv timme.

Häll där efter i de avrunna, blötlagda bönorna och låt sjuda ytterligare en timme.

Under tiden fixa tillbehören. Några kanske även önskar en bit bröd till.

Red eventuellt av chilin med lite Maizena. Klart att servera!

 

Kommentarer   

# Chili con carnewww.elementsplugin.com 2017-07-14 13:50
I spent a lot of time to find something similar to this
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

Vårt fröknäcke är glutenfritt, kolhydratsnålt, lättlagat, har bra hållbarhet, och är dessutom riktigt gott. Det kan knappast bli bättre! Det finns många varianter på detta bröd, men så här gör vi.

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Kakor står inte högt i kurs i vårt kök, men till jul blir Bratt trots detta ofta sugen på lussekatter. Därför har vi utvecklat detta recept på glutenfria sådana. Konsumtionen blir inte så hög, trots att baket har lyckats, det händer att man ser Bratt plocka fram en lussekatt som mellanmål på midsommargolfen!

Bratt har aldrig tyckt om vare sig fisk eller musslor. Men Bull vet precis hur han ska manipulera Bratt. Han kör en liten enkel förrätt med timjans doftande blåmusslor följt av en större varmrätt, så att Bratt ska bli mätt. Bull tror dock inte sina egna öron när Bratt vid fiskbilen vill ha musslor till middag. Receptet räcker till 2 personer  om man har rätten som huvudrätt, som förrätt räcker den till 6  personer.

Raggmunkar med stekt fläsk och lingon, en verklig klassiker när det gäller svensk husmanskost. Bull och Bratts raggmunkar är naturligtvis glutenfria. Rätten är både god och enkel att tillreda. Vill man göra det ännu enklare kan man göra rårakor.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

Go to top