Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 220 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

Recept

Receptet räcker till 2 - 3 personer

1 bit laxsida med skinn på drygt 500 gr

Cayennepeppar

Paprikapulver

Salt

Svartpeppar

Dill

Saft från en halv citron

Beskrivning

Blötlägg en rejäl näve bokspån. Tänd grillen, med grillbriketter - använd gärna ett tändrör.

Krydda laxbiten. Pudra över cayennepeppar och paprikapulver. Strö över flingsalt. Mal några varv svartpeppar över laxen. Strö över någon tesked finhackad dill. Massera in kryddorna lite lätt i fiskköttet. Pressa därefter över citronsaften.

När glöden är färdig, placera kolbriketterna vid sidorna på grillen. Strö de blötta bokspånen över glöden. Placera laxbiten i mitten av grillen, på grillgallret. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Lägg locket på grillen och öppna alla spjäll.

Laxen är färdig, då köttermometern visar 58-60 grader. Det tar cirka 30 minuter.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutemfri. Att servera rårörda lingon till är nära nog en nödvändighet. Rätten är snabb att laga, så det passar fint en vardagskväll då jobbet suget musten ur en.

Enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grund-inläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar. Receptet räcket till ett julbord för 8 – 12 personer.

En användbar,god och lättlagad potatisrätt när man tröttnat på kokt potatis och potatisklyftor. 

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

 

Go to top