Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett mycket gott sätt att tillaga denna styckningsdetalj. Det blir väldigt mört kött och en härligt knaprig svål. Det tar lång tid att tillaga, men arbetsinsatsen är ringa. Lidl har ofta denna prisvärda styckbit i sin köttdisk.

 

Recept

1 bit rimmat sidfläsk på knappt ett 1 kg

2 dl vitt vin, eller en torr cider. Vi har börjat använda hemgjord cider alltmer i denna rätt. Tycker att det blir snäppet bättre än vitt vin.

2 vilköksklyftor

några kvistar färsk timjan

lite salt att gnida in i svålen

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att leta upp en form som precis rymmer fläsket. Vi brukar använda en form för formbröd. Sätt ugnen på 90 grader och om möjligt varmluft.

Packa upp fläsket. Skär svålen med 1 cm breda skåror enligt bilden nedan. Lägg fläsket i formen med svålen nedåt. Skala och skiva vitlöken. Lägg ned vitlök och timjan i formen runt fläsket. Häll på vittvin eller cider  så drygt hälten av fläsket täcks. Täck formen med folie, och sätt in i ugnen. Låt den stå där i 3 timmar.

Tag sedan ut formen ( man kan här göra en paus för att anpassa till serveringstid). Höj temperatur i ugn till 180 grader. Plocka bort folien. Vänd fläsket, gnid in lite salt i svålen. In med fläsket i ugnen med svålen uppåt, nu utan folie. Nu kommer fläsket behöva stå i ugnen till svålen är krispig, det tar knappt 2 timmar. 

Därefter är det klart att skiva upp och servera. Skär försiktigt, så att inte köttet ramlar i sär. Gott att servera till är blomkålspuré, vår variant på surkål eller en curryremolad.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Denna rätt är enbart till för Bull. Bull passar på när Bratt inte är hemma. Skulle Bratt vara hemma får potatismosen serveras med en skiva grillad ryggbiff och rödvinsås. Eventuell överbliven sill läggs in med ättika och rödlök, gott dagen därpå.

 

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något för chilifantasten.

En sås som passar bra till en bit oxfile'. Trots att den innehåller lite senap tycker Bratt om såsen. Den är snabb att röra ihop och är helt utan redning, en bra sås reder sig själv.

 

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

Visst är det gott i början av sommaren med kokt nypotatis, men man behöver lite variation. Här kommer en variant som passar bra för grillkvällarna. Receptet är inspirerat av det kanariska köket. På de öarna har man ju nypotatis året om.

 

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

Go to top