Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett mycket gott sätt att tillaga denna styckningsdetalj. Det blir väldigt mört kött och en härligt knaprig svål. Det tar lång tid att tillaga, men arbetsinsatsen är ringa. Lidl har ofta denna prisvärda styckbit i sin köttdisk.

 

Recept

1 bit rimmat sidfläsk på knappt ett 1 kg

2 dl vitt vin, eller en torr cider. Vi har börjat använda hemgjord cider alltmer i denna rätt. Tycker att det blir snäppet bättre än vitt vin.

2 vilköksklyftor

några kvistar färsk timjan

lite salt att gnida in i svålen

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att leta upp en form som precis rymmer fläsket. Vi brukar använda en form för formbröd. Sätt ugnen på 90 grader och om möjligt varmluft.

Packa upp fläsket. Skär svålen med 1 cm breda skåror enligt bilden nedan. Lägg fläsket i formen med svålen nedåt. Skala och skiva vitlöken. Lägg ned vitlök och timjan i formen runt fläsket. Häll på vittvin eller cider  så drygt hälten av fläsket täcks. Täck formen med folie, och sätt in i ugnen. Låt den stå där i 3 timmar.

Tag sedan ut formen ( man kan här göra en paus för att anpassa till serveringstid). Höj temperatur i ugn till 180 grader. Plocka bort folien. Vänd fläsket, gnid in lite salt i svålen. In med fläsket i ugnen med svålen uppåt, nu utan folie. Nu kommer fläsket behöva stå i ugnen till svålen är krispig, det tar knappt 2 timmar. 

Därefter är det klart att skiva upp och servera. Skär försiktigt, så att inte köttet ramlar i sär. Gott att servera till är blomkålspuré, vår variant på surkål eller en curryremolad.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant.

Bull tolkar här det kreolska köket på sitt eget sätt. Här är det kyckling som gäller, men det går även att göra varianter med fisk, lamm, eller nöt.  Det blir en het och mustig gryta. För att måltiden ska bli komplett servera jambalayan med en färsch sallad, lite bröd, och ett gott öl. Receptet räcker till minst 3 hungriga personer.

 

En härlig mustig soppa som passar bäst under den kalla årstiden. Serveras het med en klick sval creme fraiche i, och kanske lite bröd till. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

Cordon Bleu eller även kallad schweizerschnitzel tillagar vi på skinka, trots att det egentligen skall vara kalvinnanlår. Vår variant är naturligtvis helt glutenfri. Fyllingen av ost och rökt skinka sätter bra smak, som bryter fint mot den milda smaken i schnitzlarna.

För det mesta grillas fläskkarré i skivor vilket fungerar riktigt bra. Utmärkt på t.ex. en campingsemester då det både är snabbt och enkelt. Fungerar även på enkla grillar. I dessa fall köper man kanske till och med köttet färdigmarinerat. Men i det här receptet tar vi smakupplevelsen till högre höjder. Tricken är att tillaga en hel bit, indirekt grillad i en klotgrill. En god och stark hemgjord marinad. Samt rökspån från körsbärsträd. Tillagningstiden blir förvisso längre, men man blir rikt belönad för att man tar sig denna tid.

Ursprunget till denna rätt hittades i en kokbok från sent 70-tal. Därefter har Bull i vanlig ordning ändrat i receptet. Bull anser att ett nödvändigt tillbehör till denna rätt är dijonsenap, Bratt håller inte med. Ett kylt Alsace vin, gärna en Pinot Blanc, passar fint till.

Go to top