Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett mycket gott sätt att tillaga denna styckningsdetalj. Det blir väldigt mört kött och en härligt knaprig svål. Det tar lång tid att tillaga, men arbetsinsatsen är ringa. Lidl har ofta denna prisvärda styckbit i sin köttdisk.

 

Recept

1 bit rimmat sidfläsk på knappt ett 1 kg

2 dl vitt vin, eller en torr cider. Vi har börjat använda hemgjord cider alltmer i denna rätt. Tycker att det blir snäppet bättre än vitt vin.

2 vilköksklyftor

några kvistar färsk timjan

lite salt att gnida in i svålen

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att leta upp en form som precis rymmer fläsket. Vi brukar använda en form för formbröd. Sätt ugnen på 90 grader och om möjligt varmluft.

Packa upp fläsket. Skär svålen med 1 cm breda skåror enligt bilden nedan. Lägg fläsket i formen med svålen nedåt. Skala och skiva vitlöken. Lägg ned vitlök och timjan i formen runt fläsket. Häll på vittvin eller cider  så drygt hälten av fläsket täcks. Täck formen med folie, och sätt in i ugnen. Låt den stå där i 3 timmar.

Tag sedan ut formen ( man kan här göra en paus för att anpassa till serveringstid). Höj temperatur i ugn till 180 grader. Plocka bort folien. Vänd fläsket, gnid in lite salt i svålen. In med fläsket i ugnen med svålen uppåt, nu utan folie. Nu kommer fläsket behöva stå i ugnen till svålen är krispig, det tar knappt 2 timmar. 

Därefter är det klart att skiva upp och servera. Skär försiktigt, så att inte köttet ramlar i sär. Gott att servera till är blomkålspuré, vår variant på surkål eller en curryremolad.

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Denna rätt lagas av Bratt till en något trött IT-konsult (Bull) och som konsulten verkligen uppskattar efter att ha stångats med diverse datasystem.

Denna Faster är varken Bulls eller Bratts faster utan Bratts mammas systers mans faster. Hennes receptsamling var legendarisk i synnerhet när det gällde inläggningar. Bratt har även lyckats komma över Fasters recept på inlagda gurkor.

I bland blir det över av skinksteken eller någon annan stek och då används denna till en härlig frittata på restaurangen Bella Lotta. Denna rätt räcker till två medelmåttligt hungriga golfare som ätit innan på dagen.

 

En god rödvinssås som är både enkel att laga, och glutenfri. Superb till entrecote och tournedos. Receptet räcker till 2 – 4 personer. 

En pyttipanna kan vara riktigt god, men ofta är det en ganska trist anrättning. Hemligheten är här, som i all matlagning, det ska vara bra råvaror. Vi har dessutom piffat upp vår pytt med morot, gröna ärtor, chilli och vitlök. Vi skär även ingredienserna lite grövre än normalt, smaken kommer fram lite bättre då. 

Glutenfri pasta smakar förvisso inte lika bra som den som är gjord på durumvete, och vi förespråkar en måttligt kolhydratsnål diet. Men ibland blir man riktigt sugen på denna klassiker som på ren svenska kallas spagetti med köttfärssås. Så här är vår variant, kanske med lite mer sting än vanligt.

Go to top