Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

De år då det finns gott om äpplen, tillverkar vi gärna en sats cider. Här är en liten kort beskrivning om hur vi går till väga. 

För bästa resultat, plocka äpplena först när de är riktigt mogna. Ett kilo äpplen ger knappt 1/2 liter must. Då vi är vana vid 20 liters batchar öl, tyckter vi det även skulle bli 20 liter cider. För att få ut denna mängd must får vi plocka 45 kg äpplen av blandade sorter.

Därefter ska de tvättas, delas så att vi kan krossa dem.

Som fruktkross använde vi vår gamla kompostkvarn. En sådan modell med roterande kniv i. Inget bra för att mala ned kvistar i, men fungerar utmärkt för detta ändamål.

Lite problem att få all kross ned i hinken. Lite spill blir det dessvärre.

Frukten är krossad. Nu ska saften pressas ut.

För pressningen har vi införskaffat en fruktpress.

Pressen fylld med krossad frukt.

Här rinner musten ur pressen. Det är lite jobb att få ut 20 liter must.

Därefter koker vi hastig upp musten, och snabbkyler densamma. Här kommer vår 36 liters Patinagryta och kylspiral till användning. Så nära pasteurisering vi kan komma. Det för att undvika vildjäsning.

Där efter tappas musten på jäshink. Sedan tillsätter vi Mangrove Jack ciderjäst, jästnäring och vinsvavla. Till skillnad från ölbryggning så är jästnäring näst intill nödvändig vid jäsning av cider. Jäsningen tar cirka 3 veckor, och  ger en riktigt torr cider med en alkoholhalt på cirka 5%. Den tappades efter 3 veckor på flaska för kolsyrejäsning och lagring. Cidern ska kolsyras lite kraftigare än öl, vid första satsen cider fick vi lite kolsyra. Nästa gång ökade vi sockermängden till 250 gram för kolsyrejäsningen, det blev mer lagom.

Vi tapper cidern på tyska 1/2 liters ölflaskor. Det blir 2 backar med 20 flaskor i varje..

Cidern mår bra av lite längre lagring, efter 6 månader är den riktigt god. Cidern kommer även väl till pass när man lagar sidfläsk.

Kommentarer   

# Hur blev resultatet?BulloBratt 2017-04-29 12:33
:http://bullobratt.se/components/com_jcomments/images/smilies//lol.gif
Cidern behöver lång lagring, nu efter drygt 6 månader börjar den smaka riktigt bra. Skulle tro efter ett års lagring blir den riktigt god. Men den har för lite kolsyra, nästa gång dubblar vi mängden socker för kolsyrejäsningen
Svara

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Här plockar vi fram Römertopfgrytan ur gömmorna. Kycklingen tillagas hel, köttet blir väldigt mört och saftigt med denna tillagningsmetod. Tillagningstiden är visserligen lång, men kräver knappt någon passning under tiden. Kanske är det läge att njuta av en liten drink framför den öppna brasan under tiden som grytan står i ugnen. Servera gärna en potatiskaka till.

Ett mycket gott sätt att tillaga denna styckningsdetalj. Det blir väldigt mört kött och en härligt knaprig svål. Det tar lång tid att tillaga, men arbetsinsatsen är ringa. Lidl har ofta denna prisvärda styckbit i sin köttdisk.

Köttbullar kryddade med paprika, vitlök och persilja som serveras i het tomatsås. Orginalet är en spansk tapasrätt, men hos oss serveras den som en huvudrätt. Ett lite anorlunda och roligare sätt att servera köttbullar på.

En klassisk sås, som faktisk är, när man väl har fått in rätta handlaget, lätt att laga. Glöm bort myterna om vattenbad och att man måste vispa som en galning. Råvarorna är, som alltid viktiga, försöker man byta ut smöret mot margarin blir man besviken på smaken. Och det blir allra bäst om man har färska örtkryddor.

Ett utmärkt alternativ till stekt eller friterad potatis då man vill ha lite omväxling. Passar riktig bra till en god köttbit. Vi steker broccolin tillsammans med chili, vitlök och bacon i rktligt med olivolja.

Glutenfri pasta smakar förvisso inte lika bra som den som är gjord på durumvete, och vi förespråkar en måttligt kolhydratsnål diet. Men ibland blir man riktigt sugen på denna klassiker som på ren svenska kallas spagetti med köttfärssås. Så här är vår variant, kanske med lite mer sting än vanligt.

Go to top