Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

De år då det finns gott om äpplen, tillverkar vi gärna en sats cider. Här är en liten kort beskrivning om hur vi går till väga. 

För bästa resultat, plocka äpplena först när de är riktigt mogna. Ett kilo äpplen ger knappt 1/2 liter must. Då vi är vana vid 20 liters batchar öl, tyckter vi det även skulle bli 20 liter cider. För att få ut denna mängd must får vi plocka 45 kg äpplen av blandade sorter.

Därefter ska de tvättas, delas så att vi kan krossa dem.

Som fruktkross använde vi vår gamla kompostkvarn. En sådan modell med roterande kniv i. Inget bra för att mala ned kvistar i, men fungerar utmärkt för detta ändamål.

Lite problem att få all kross ned i hinken. Lite spill blir det dessvärre.

Frukten är krossad. Nu ska saften pressas ut.

För pressningen har vi införskaffat en fruktpress.

Pressen fylld med krossad frukt.

Här rinner musten ur pressen. Det är lite jobb att få ut 20 liter must.

Därefter koker vi hastig upp musten, och snabbkyler densamma. Här kommer vår 36 liters Patinagryta och kylspiral till användning. Så nära pasteurisering vi kan komma. Det för att undvika vildjäsning.

Där efter tappas musten på jäshink. Sedan tillsätter vi Mangrove Jack ciderjäst, jästnäring och vinsvavla. Till skillnad från ölbryggning så är jästnäring näst intill nödvändig vid jäsning av cider. Jäsningen tar cirka 3 veckor, och  ger en riktigt torr cider med en alkoholhalt på cirka 5%. Den tappades efter 3 veckor på flaska för kolsyrejäsning och lagring. Cidern ska kolsyras lite kraftigare än öl, vid första satsen cider fick vi lite kolsyra. Nästa gång ökade vi sockermängden till 250 gram för kolsyrejäsningen, det blev mer lagom.

Vi tapper cidern på tyska 1/2 liters ölflaskor. Det blir 2 backar med 20 flaskor i varje..

Cidern mår bra av lite längre lagring, efter 6 månader är den riktigt god. Cidern kommer även väl till pass när man lagar sidfläsk.

Kommentarer   

# Hur blev resultatet?BulloBratt 2017-04-29 12:33
:http://bullobratt.se/components/com_jcomments/images/smilies//lol.gif
Cidern behöver lång lagring, nu efter drygt 6 månader börjar den smaka riktigt bra. Skulle tro efter ett års lagring blir den riktigt god. Men den har för lite kolsyra, nästa gång dubblar vi mängden socker för kolsyrejäsningen
Svara

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en av de få gånger som det glutenfria mjölet är en fröjd att jobba med, inga klumpar i smeten och de blir goda också. Efter att vi ätit ärtsoppa tycker vi att det räcker att göra smet på ett ägg. Då får man ca 2-3 små pannkakor var.

 

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Visst är det gott i början av sommaren med kokt nypotatis, men man behöver lite variation. Här kommer en variant som passar bra för grillkvällarna. Receptet är inspirerat av det kanariska köket. På de öarna har man ju nypotatis året om.

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

Frysta kycklingbröstfileer är visserligen enkla att tillaga, men vill man ha en verkligt läcker kyckling börjar man med en hel färsk kyckling. I detta recept fyller vi kycklingen med bl.a. rökt fläsk och lök. Sedan tillagas den i lergryta. Det krävs lite arbete och gott om tid, men resultatet är svårslaget.

Go to top