Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något för chilifantasten.

 På sommaren vill man ju gärna grilla och det blir ganska ofta att man väljer kyckling. Kyckling är absolut ett prisvärt kött. Men köttet smakar inte så mycket i sig själv, men svarar kanske just därför väldig bra på smaksättningar från marinader. Här vill vi få till ordentlig hetta i smakpaletten och vi har gott om nedfrysta röda habanero från förra årets skörd. Vi tänkte att "jerk chicken" kunde vara ett bra alternativ och började googla efter recept på marinaden, tyvärr var det flesta alldeles för milda och söta, men till sist hittade jag något bra att utgå ifrån på bloggen Zeinas kitchen. Kolla in denna blogg om ni inte redan har gjorts, den är riktigt bra.

Så nu har vi skapat ett recept på en bra marinad. Smaken från denna tillsammans med rökighet från en rejäl näve blötlagda rökspån på kolbädden blir en riktigt god kyckling. Bästa styckbiten på kycklingen för denna rätt är kycklingklubban. Vi har även gjort den på kycklingben, det fungerar, men där bör vara mer kött för att smaken ska sitta riktig bra.

Jerk chicken på grillen

Recept

För 2 - 3 personer

1 paket färska kycklingklubbor på 900 gr, brukar innehålla 4 klubbor.

Marinad

2 st salladslök, en bit purjolök blir också bra.

6 st vitlöksklyftor

1 liten rödlök

1 msk riven färsk ingefära

3 st red habanero

1 tsk kanel

1 msk rörsocker

5 kryddpepparkorn

2 tsk salt

1 msk japansk soja

1 msk vinäger

Saften från 1 lime

2 msk olivolja

Gör så här på ett ungefär.

Börja med att göra marinaden. Enklast är att köra allt med en stavmixer. Skala och grovhacka löken. Skala vitlöksklyftorna. Därefter läggs allt ned i mixerskålen. Mixa tills du har en fin ganska lös pasta.

Därefter förbered kycklingen. Skär ett snitt runt om leden mellan lår och ben. Detta snitt har två funktioner, dels ska marinaden tränga in, dels blir köttet jämnare tillagat. Skär även ett par snitt i köttet på lår och ben.

Stoppa därefter kycklingen i en plastpåse. Häll över marinaden. Knyt ihop påsen. Vänd påsen några gånger så all kyckling har marinad på sig. Sätt in påsen i kylen och låt den ligga där minst 12 timmar, gärna ett dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

Därefter är det dax att tända grillen och att blötlägga rökspånen. Grilla i ganska hög temperatur ( ca 175 - 225 grader) med indirekt värme. Det tar cirka 30 minuter, men bäst är att mäta temperaturen i köttet för att veta när det är färdigt.

jerkchicken 1

Den marinerade kycklingen redo för grillen.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande

En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.

En het Thai inspirerad soppa. Den smakar thailändskt, men rätten är skapad av Bull. Receptet räcker till 2 – 6 personer, beroende på om den serveras som huvudrätt eller förrätt.

 

När Bull och Bratt var små, så var pressgurka ett måste till söndagsmiddagen. Söndagsmiddagen bestod oftast av någon form av stek. Denna gurka har nu fått renässans i Bull och Bratts kök.

Färserad paprika hade vi inte ätit sedan tidigt 80-tal, då Bull en kväll tyckte att det var alltför många paprikor i kylskåpet. Recepten vi hittade i Bulls gamla kokböcker kändes förlegade, så vi provade en egen, ny variant på maträtten. Det fanns både röda, gula och gröna paprikor i kylen, och vi provade alla. Finast smak får man med gröna paprikor anser både Bull och Bratt. Vi serverade endast en tomatsås till, och då får man räkna med att det går åt två paprikor per person.

En het och mustig variant av Biff Stroganoff. I stället för ris prova att servera med klyftpotatis. Receptet räcker till 3 – 6 personer, beroende på hur hungring man är. Gör gärna dubbel sats, och frys hälften.

Go to top