Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något för chilifantasten.

 På sommaren vill man ju gärna grilla och det blir ganska ofta att man väljer kyckling. Kyckling är absolut ett prisvärt kött. Men köttet smakar inte så mycket i sig själv, men svarar kanske just därför väldig bra på smaksättningar från marinader. Här vill vi få till ordentlig hetta i smakpaletten och vi har gott om nedfrysta röda habanero från förra årets skörd. Vi tänkte att "jerk chicken" kunde vara ett bra alternativ och började googla efter recept på marinaden, tyvärr var det flesta alldeles för milda och söta, men till sist hittade jag något bra att utgå ifrån på bloggen Zeinas kitchen. Kolla in denna blogg om ni inte redan har gjorts, den är riktigt bra.

Så nu har vi skapat ett recept på en bra marinad. Smaken från denna tillsammans med rökighet från en rejäl näve blötlagda rökspån på kolbädden blir en riktigt god kyckling. Bästa styckbiten på kycklingen för denna rätt är kycklingklubban. Vi har även gjort den på kycklingben, det fungerar, men där bör vara mer kött för att smaken ska sitta riktig bra.

Jerk chicken på grillen

Recept

För 2 - 3 personer

1 paket färska kycklingklubbor på 900 gr, brukar innehålla 4 klubbor.

Marinad

2 st salladslök, en bit purjolök blir också bra.

6 st vitlöksklyftor

1 liten rödlök

1 msk riven färsk ingefära

3 st red habanero

1 tsk kanel

1 msk rörsocker

5 kryddpepparkorn

2 tsk salt

1 msk japansk soja

1 msk vinäger

Saften från 1 lime

2 msk olivolja

Gör så här på ett ungefär.

Börja med att göra marinaden. Enklast är att köra allt med en stavmixer. Skala och grovhacka löken. Skala vitlöksklyftorna. Därefter läggs allt ned i mixerskålen. Mixa tills du har en fin ganska lös pasta.

Därefter förbered kycklingen. Skär ett snitt runt om leden mellan lår och ben. Detta snitt har två funktioner, dels ska marinaden tränga in, dels blir köttet jämnare tillagat. Skär även ett par snitt i köttet på lår och ben.

Stoppa därefter kycklingen i en plastpåse. Häll över marinaden. Knyt ihop påsen. Vänd påsen några gånger så all kyckling har marinad på sig. Sätt in påsen i kylen och låt den ligga där minst 12 timmar, gärna ett dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

Därefter är det dax att tända grillen och att blötlägga rökspånen. Grilla i ganska hög temperatur ( ca 175 - 225 grader) med indirekt värme. Det tar cirka 30 minuter, men bäst är att mäta temperaturen i köttet för att veta när det är färdigt.

jerkchicken 1

Den marinerade kycklingen redo för grillen.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Go to top