Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

 Bortsätt från marinaden är förfarandet det samma som för vår heta  jerk chicken vi presenterade tidigare i somras. Marinden är inspirerad av det sydeuropeska köket, man skulle även kunna kalla den provensalsk. Rätten är snabbt tillagad, men köttet ska ligga i sin marinad minst 8 timmar, gärna över natten. Så det krävs lite förberedelser.

Medelhavskyckling 3

Recept

Anpassad för 2 - 3 personer (någon brukar vara hungrig och äter två kycklingklubbor). Har man inte tillgång till färska örtkryddor, kan man byta ut dessa till torkade sådana 

1 paket färska kycklingklubbor, innehåller i regel 4 st

Marinad

 2 kvistar oregano

2 kvistar dragon

5 kvistar timjan

2 vitlöksklyftor

1 chili, vi använder Cayenne Long Slim, den är ganska het

1 tsk dijonsenap

1/2 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1,5 dl vitt vin

1 tsk flingsalt

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att röra i hop marinaden. Kvistarna från örterna repas, och bladen hackas. Chili skivas i tunna skivor. Blanda i hop vin, olja, salt vinäger och senap i en bunke. Pressa ned viltöksklyftorna i denna. Häll i övriga ingredienser och rör ihop.

Skär ett runtgående snitt runt leden på kycklingklubborna. Skär även en par snitt i köttet på båda sidor om leden. På detta sätt blir värmefördelningen bättre under grillning, samt så träcker marinaden bättre in i köttet.

Ta nu fram en kraftig plastpåse, fryspåse, i storlek 3 liter. Varva kycklingklubbor och marinad ned i denna påse. Försegla påsen genom att knyta ihop den. Stoppa in påsen i kylen. Vänd påsen några gånger under marinering, så att allt blir jämt marinerat.

Medelhavskycklingen är marinerad och klar för grillen

Här är kycklingen färdigmarinerad, och klar för grillen.

Vi grillningen använder vi  klotgrill. Vi grillar under lock på indirekt värme, cirka 200 grader. Vi lägger en rejäl näve blötlagda rökspån på kolen, gärna spån från äppleträd. Grilltiden är cirka 30 minuter, men för bästa resultat använd en grilltermometer, köttet är färdigt vid 77 grader. Vår grilltermometer rekomenderar 83 grader för kyckling, men då blir det lite väl torrt.

Medelhavskyckling grillas

Grillning pågår

 

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en av de få gånger som det glutenfria mjölet är en fröjd att jobba med, inga klumpar i smeten och de blir goda också. Efter att vi ätit ärtsoppa tycker vi att det räcker att göra smet på ett ägg. Då får man ca 2-3 små pannkakor var.

 

Till jul äter skåningar brunkål, och halläningar äter långkål, dvs grönkål . Det säger åtminstonde traditionen. Men trots att Bull faktiskt är skåning, brukar han göra sin egen variant av grönkål till varje jul. Bull kryddar sin grönkål med muskot.

En pyttipanna kan vara riktigt god, men ofta är det en ganska trist anrättning. Hemligheten är här, som i all matlagning, det ska vara bra råvaror. Vi har dessutom piffat upp vår pytt med morot, gröna ärtor, chilli och vitlök. Vi skär även ingredienserna lite grövre än normalt, smaken kommer fram lite bättre då.

En god rödvinssås som är både enkel att laga, och glutenfri. Superb till entrecote och tournedos. Receptet räcker till 2 – 4 personer.

Detta är väl ett av de mest klassiska smören, som passar väldigt bra till grillat nötkött. Bulls variant innehåller även lite pressad lime.

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 150 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

Go to top