Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

 Bortsätt från marinaden är förfarandet det samma som för vår heta  jerk chicken vi presenterade tidigare i somras. Marinden är inspirerad av det sydeuropeska köket, man skulle även kunna kalla den provensalsk. Rätten är snabbt tillagad, men köttet ska ligga i sin marinad minst 8 timmar, gärna över natten. Så det krävs lite förberedelser.

Medelhavskyckling 3

Recept

Anpassad för 2 - 3 personer (någon brukar vara hungrig och äter två kycklingklubbor). Har man inte tillgång till färska örtkryddor, kan man byta ut dessa till torkade sådana 

1 paket färska kycklingklubbor, innehåller i regel 4 st

Marinad

 2 kvistar oregano

2 kvistar dragon

5 kvistar timjan

2 vitlöksklyftor

1 chili, vi använder Cayenne Long Slim, den är ganska het

1 tsk dijonsenap

1/2 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1,5 dl vitt vin

1 tsk flingsalt

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att röra i hop marinaden. Kvistarna från örterna repas, och bladen hackas. Chili skivas i tunna skivor. Blanda i hop vin, olja, salt vinäger och senap i en bunke. Pressa ned viltöksklyftorna i denna. Häll i övriga ingredienser och rör ihop.

Skär ett runtgående snitt runt leden på kycklingklubborna. Skär även en par snitt i köttet på båda sidor om leden. På detta sätt blir värmefördelningen bättre under grillning, samt så träcker marinaden bättre in i köttet.

Ta nu fram en kraftig plastpåse, fryspåse, i storlek 3 liter. Varva kycklingklubbor och marinad ned i denna påse. Försegla påsen genom att knyta ihop den. Stoppa in påsen i kylen. Vänd påsen några gånger under marinering, så att allt blir jämt marinerat.

Medelhavskycklingen är marinerad och klar för grillen

Här är kycklingen färdigmarinerad, och klar för grillen.

Vi grillningen använder vi  klotgrill. Vi grillar under lock på indirekt värme, cirka 200 grader. Vi lägger en rejäl näve blötlagda rökspån på kolen, gärna spån från äppleträd. Grilltiden är cirka 30 minuter, men för bästa resultat använd en grilltermometer, köttet är färdigt vid 77 grader. Vår grilltermometer rekomenderar 83 grader för kyckling, men då blir det lite väl torrt.

Medelhavskyckling grillas

Grillning pågår

 

 

 

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

Cordon Bleu eller även kallad schweizerschnitzel tillagar vi på skinka, trots att det egentligen skall vara kalvinnanlår. Vår variant är naturligtvis helt glutenfri. Fyllingen av ost och rökt skinka sätter bra smak, som bryter fint mot den milda smaken i schnitzlarna.

En stek som enligt Bull serveras varje påsk i det lilla vita huset på Hörbyvägen. Då Bratt vägrar äta lamm, är vår påskstek tillagad på nötkött. Det är en grytstek som tillagas i römertopfgrytan. Serveras med kokt potatis, brysselkål och gelé.  Receptet bör räcka väl till 4 personer.

 

Bull vet vad som väntar när han meddelar att han är sen från jobbet och inte hinner laga mat. Bratt har då ännu en fläskfilé att bjuda på. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och en sidosallad. Räcker till två personer.

 

För det mesta grillas fläskkarré i skivor vilket fungerar riktigt bra. Utmärkt på t.ex. en campingsemester då det både är snabbt och enkelt. Fungerar även på enkla grillar. I dessa fall köper man kanske till och med köttet färdigmarinerat.

Men i det här receptet tar vi smakupplevelsen till högre höjder. Tricken är att tillaga en hel bit, indirekt grillad i en klotgrill. En god och stark hemgjord marinad. Samt rökspån från körsbärsträd. Tillagningstiden blir förvisso längre, men man blir rikt belönad för att man tar sig denna tid.

Denna rätt har vi presenterat i lite olika skepnader under årens lopp. Men det är kul man kan utveckla sina recept. Karrén smaksätts med vitlök och örtkryddor. Nu tycker Bull att det hade blivit ännu bättre men en lammstek, men det är inte så populärt hos Bratt. Hur som helst, det blir en riktig god stek, och enkelt att tillaga då allt görs i ugn. En tzatziki passar bra till. 

Go to top