Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än orginalet, vilken vi anser vara för tam i smaken.

sambal ollek 6

Jag som skriver och även gjorde pastan heter Olle, därför blev namnet Sambal Ollek. Den extra hettan kommer från en gul chili som ska vara en Fatalii eller möjligen Bhut Jolokia. Den är stark, så stark att man känner av hettan så fort man skär i den. Att provsmaka den rå, bör man nog låta bli.

När vi gör vår Sambal själv från egenodlade chilis och vitlök blir den riktigt ekologisk och nyttig. När man använder skalet på grönsaker som i det här fallet, är det skönt att veta att de är obesprutade.

fatalii

En av de riktigt heta chili, troligen en Fatalii, i vårt växthus. Detta exemplar är inte riktigt moget.

Recept

40 st Ring of Fire. Detta är en medelstark röd chili.

1 st Fatalii. En riktigt stark chili.

2 st vilöksklyftor

1 dl vittvinsvinäger

En rejäl nypa flingsalt.

2 kryddmått citronsyra

Gör så här, på ett ungefär.

Vi rekommenderar att använda engångshandskar när chilin rensas och hackas.  Rensa ur innerväggar och de flesta av kärnorna från chilifrukterna. Skala vitlöksklyftorna. Hacka sedan chili och vitlök. Lägg hacket i en kastrull, häller över vinägern och tillsätt saltet. Låt sjuda i drygt en halv timme under lock, chilin ska mjukna. Mixa sedan försiktigt med en stavmixer, hälften ska bli mixad. Men där ska även bli hela bitar och kärnor kvar i röran. Fortsätt att sjuda, men nu utan lock så att såsen reduceras till en lagom konsistens. Det ska ju bli en pasta, snarare än en sås. Rör ned citronsyran. Häll över till en ren glasburk. Vi brukar sterilisera burkarna, genom att hetta upp dem i ugn på 125 grader under 30 minuter.

Förvaras chilipastan i kylskåp, så håller den sig till dess att det är dags att skörda nästa år.

Nedan följer bilder som illustrerar tillagningen. 

sambal ollek 1

Chilin hackas.

sambal ollek 2

Innerväggar och de flesta kärnorna rensas bort.

sambal ollek 3

Hacket läggs ned i en kastrull, vinäger och salt tillsätts.

sambal ollek 4

Nu är chilin mjuk och lätt mixad, men behöver reduceras.

sambal ollek 5

Lagom tjock! Citronsyra tillsatt. Dags att hälla över på burk.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

En het Thai inspirerad gryta. Den smakar thailändskt, men rätten är skapad av Bull själv i Sverige. Servera med jasminris och gärna en liten sidosallad. Ett gott öl passar bra till. Receptet räcket till 4 – 8 personer, beroende på hur hungring man är.

Vårt fröknäcke är glutenfritt, kolhydratsnålt, lättlagat, har bra hållbarhet, och är dessutom riktigt gott. Det kan knappast bli bättre! Passar utmärkt till en ostbricka. Det finns många varianter på detta bröd, men så här gör vi.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med bland annat generösa mängder vitlök, och det tycker vi om. En fin grej med glasnudlar är att de är glutenfria och lite lättare i magen än traditionell pasta.

Här grillas kycklingen på indirekt värme i klotgrill. Några väl blötlagda stickor av bok läggs på kolbädden innan tillagningen startas. Resultatet blir en saftig kyckling, smaken blir något mitt emellan grillat och varmrökt.

 

Go to top