Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Denna rätt är det bara Bratt som lagar. Bull hjälper till med potatisskalning eftersom Bratt är allergisk mot just potatisskalning (detta är kopplat till kärnfrukts- och nötallergi). Moussakan serveras med en sidosallad och rätten räcker för fyra personer.

 Nyskördade auberginer från Olles trädgård

Recept

Köttfärssås

500 g nötfärs

4 hackade gula lökar

1 burk krossade tomater

1 dl rött vin

Svart peppar

Persilja, helst nyklippt

Lager

Om man har gott om nyskördade auberginer, minska på potatisen och öka på med mer auberginer.

2 skalade och skivade auberginer (ca 0,5 cm/skiva)

5 skivade normal stora potatisar (ca 0,5 cm/skiva)

Topping

1dl riven emmentalerost

1 dl riven parmesanost

Beskrivning

Skala och skiva auberginerna, lägg dem i skål varvat med vanligt salt, efter ca 30 min, pressa skivorna med händerna så att så mycket som möjligt av vätskan försvinner.

Skala potatis och skiva dem.

Häll lite olja i en panna och fräs löken utan den tar färg. Jag vill att löken nästan ska  ha smält innan jag tar nästa steg. Höj temperaturen och lägg i köttfärsen och finfördela och bryn färsen, strö över svartpeppar. Häll därefter i vin och burken med krossad tomat. Låt puttra ca 10 min. Strö över persiljan.

Smörj en form med smör och lägg ut ett lager med auberginskivorna och potatisen. Häll på köttfärsröra. Ett nytt lager med aubergin och potatisskivor, och ett nytt lager med köttfärs. Upprepa tills att aubergin och potatisskivorna är slut. Avsluta översta lagret med köttfärs. Strö över osten och sätt i ugn 30 min, 225 °C.

Denna rätt kan frysas och användas som snabbmat de dagar arbetspassen är långa och inspirationen för att laga mat därför är låg. Gör därför gärna en dubbel sats och frys in i folieformar. De formar som ska frysas ställs in ugnen utan ost och tas ut redan efter 20 minuter. På dessa läggs osten på när de tagits ut ur frysen och halvtinnats. Därefter färdigställs rätten med 20 minuter i ugn inställd på 200 grader, varmluft och grill

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Visst är det gott i början av sommaren med kokt nypotatis, men man behöver lite variation. Här kommer en variant som passar bra för grillkvällarna. Receptet är inspirerat av det kanariska köket. På de öarna har man ju nypotatis året om.

 

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

 

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker.  Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu  fått fram ett recept som fungerara rktigt bra.

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en aning. Skorpmjöl tillför ju inget smakmässigt, så detta har vi ersatt med parmesan.

Go to top