Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Denna rätt är det bara Bratt som lagar. Bull hjälper till med potatisskalning eftersom Bratt är allergisk mot just potatisskalning (detta är kopplat till kärnfrukts- och nötallergi). Moussakan serveras med en sidosallad och rätten räcker för fyra personer.

 Nyskördade auberginer från Olles trädgård

Recept

Köttfärssås

500 g nötfärs

4 hackade gula lökar

1 burk krossade tomater

1 dl rött vin

Svart peppar

Persilja, helst nyklippt

Lager

Om man har gott om nyskördade auberginer, minska på potatisen och öka på med mer auberginer.

2 skalade och skivade auberginer (ca 0,5 cm/skiva)

5 skivade normal stora potatisar (ca 0,5 cm/skiva)

Topping

1dl riven emmentalerost

1 dl riven parmesanost

Beskrivning

Skala och skiva auberginerna, lägg dem i skål varvat med vanligt salt, efter ca 30 min, pressa skivorna med händerna så att så mycket som möjligt av vätskan försvinner.

Skala potatis och skiva dem.

Häll lite olja i en panna och fräs löken utan den tar färg. Jag vill att löken nästan ska  ha smält innan jag tar nästa steg. Höj temperaturen och lägg i köttfärsen och finfördela och bryn färsen, strö över svartpeppar. Häll därefter i vin och burken med krossad tomat. Låt puttra ca 10 min. Strö över persiljan.

Smörj en form med smör och lägg ut ett lager med auberginskivorna och potatisen. Häll på köttfärsröra. Ett nytt lager med aubergin och potatisskivor, och ett nytt lager med köttfärs. Upprepa tills att aubergin och potatisskivorna är slut. Avsluta översta lagret med köttfärs. Strö över osten och sätt i ugn 30 min, 225 °C.

Denna rätt kan frysas och användas som snabbmat de dagar arbetspassen är långa och inspirationen för att laga mat därför är låg. Gör därför gärna en dubbel sats och frys in i folieformar. De formar som ska frysas ställs in ugnen utan ost och tas ut redan efter 20 minuter. På dessa läggs osten på när de tagits ut ur frysen och halvtinnats. Därefter färdigställs rätten med 20 minuter i ugn inställd på 200 grader, varmluft och grill

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En rätt som aldrig är fel. Bull och Bratt startade med 250 g burgare, men insåg att detta kanske var lite mycket tillsammans med alla tillbehören. Viktigt är dock att burgarna görs på oxfärs av hög kvalité. Inspirationen till denna tallrik kommer från Palle på Bosjöklosters golfrestaurang (som numera är verksam på Kävlinge golfrestaurang) och Glorias i Lund. Vi tillagar burgarrna glutenfria, och ofta enligt LCHF. Därför är brödet borta, och potatisen ersätts ofta med blomkål som rostas i ugnen.

 

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

Det började med att Bull stannade till vid en landsvägsrestaurang strax norr om Barcelona en sensommardag i början av nittotalet för att äta lunch. Denna lunch visades sig vara embryot till denna gryta, vars recept har vuxit fram under årens lopp.

En av de  första gångerna Bull skulle bjuda Bratt på middag sa han lite skämtsamt att det blir fläsk med löksås. Då Bratt ännu inte hade kläm på Bulls humor, undrade hon stilla vad Bull var för någon konstig prick som serverar fläsk med löksås på en av de första dejterna. 

Nu är fläsket i denna rätt fläskfilé och såsen består av gräddfil, rödlök, rom och persilja. Och Bratt uppskattade maträtten och sedan levde Bull och Bratt lyckliga tillsammans.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

Go to top