Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.


Bourgogne vin serveras

Det är så man börjar bygga upp en "Boeuf Bourguignon". Med ett rött vin från Bourgogne distriktet i Frankrike. Räkna med 2 flaskor. Den första går åt till matlagningen, 2 tredjedelar hälls i grytan och resterande får kocken dricka under tiden han lagar maten. Den andra flaskan serveras till grytan som måltidsdryck.

Recept

Receptet räcker till 4 - 6 personer

1,2 - 1,5 kg högrev

220 gr champinjoner

2 st stora gula lökar

2 msk tomatpuré

2 köttbuljongtärningar

5 vitlöksklyftor

½ liter rött vin, gärna en bourgogne

½ liter vatten

1 msk soja

2 st lagerblad

Timjan

Nymald svartpeppar

Maizena

16 steklökar

250 gr rimmat fläsk

Smör för stekning

bouf bourgogneBeskrivning

Skär köttet i mindre bitar. Putsa bitarna från senor, hinnor och synligt fett. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en stekgryta.

Skala, klyfta och stek löken på svag värme i några minuter. Skiva vitlöken och låt den steka tillsammans med löken. Lägg över i grytan.

Tillsätt timjan, tomatpuré, salt, peppar och lagerblad. Smula ned buljongtärningarna. Häll på vin, vatten och soja. Rör om och kok upp.

Låt grytan nu sjuda under lock i minst 1 ½ timme, gärna lite mer.

Skala steklökarna och bryn dem i smör. Låt dem sjuda med i grytan den sista kvarten. Fräs svampen i smör, och rör ned dem i grytan.

Dela fläskskivorna i 4 bitar vardera, stek fläsket så det blir ganska knaprigt.

Red nu av grytan med maizena. Strö fläskbitarna över grytan precis innan servering. Garnera med färsk timjan, om sådan finnes att tillgå. Klart!

Servera med kokt potatis, och ett gott rött Bourgogne.

Detta är en rätt som tar lång tid att laga, men fungerar bra att frysa och att värma upp utan någon försämrad kvalité. Så laga gärna en dubbel sats, men ta bara så mycket fläsk som går åt vid första serveringen. När du värmer upp grytan, stek nytt fläsk att strö över och bryn kanske några fler steklökar.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En härlig potatissallad som kan riva till i näsan. Denna potatissallad bör göras på nypotatis, en rätt som hör sommaren till. Passar gott till grillat.

 

En enkel rätt som bygger på bra råvaror. Bra vinterrätt då man vid denna tid kan få tag på både fin torsk och riktigt goda räkor. Potatismos, gröna ärtor, skirat smör och riven pepparrot gör sedan rätten komplett.

Rårakor, en rätt som ofta förväxlas med raggmunkar. Skillnaden är att man inte använder någon pannkakssmet för rårakor, utan dessa består av enbart potatis.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant. 

En liten sås som passar att ringla över kött, t.ex. fläskfile med prosciutto. Serveras i mycket små mängder.

Enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grund-inläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar. Receptet räcket till ett julbord för 8 – 12 personer.

Go to top