Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant. 

Nu har vi inte något emot att ha grädde i maten, snarare tvärtom. Men potatisgratängen blir faktiskt bättre utan grädde.

Denna potatisrätt passar utmärkt till rökt fisk, så som varmrökt lax eller sik. Då kompletterar man med en sallad, och gärna en flaska av den röda riojan Faustino nummer sju. När vi har fått rostbiff över, brukar vi servera denna kallskuren tillsammans med stekt lök och denna potatisgratäng.

Recept

4 skivade potatisar

1 ½ dl vatten

1 kycklingbuljongstärning

1 skivad gul lök

Riven ost (emmentaler/greve' och parmesan) 

Salt och peppar

Smör

Beskrivning

Smörj en eldfast form. Kok upp vattnet tiilsammans med buljongtärningen. Lägg i potatis, och lök i lager i formen. Strö över riven ost på mellan lagren av lök och potatis, det brukar bli endast ett lager med ost när vi lagar endast för oss två. Häll över buljongen innan man strör ost över. Lägg lite smörklickar på det sista ost lagret. 

Ställ in i ugn, 225 °C. Den behöver gräddas i 40 - 45 minuter. Har det ska ha kokt i buljongen i 20 minuter, då vet man att gratängen är klar att äta. Låt den gärna vila någon minut efter den har tagits ut ur ungnen, innan servering.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Bratt är mycket förtjust i kålpudding, men tycker ofta att det tar för lång tid om man måste steka kålen innan tillagning plus att det luktar för mycket i köket. Därför har Bratt rationaliserat rätten en aning.  

Helstekt oxfilé på en bädd av rucola, kryddsmör ”Café de Paris”, och brynta färska champinjoner bildar stommen i denna rätt. Tillbehören är klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker, tomat, majskolv, och gärna spetsig vit paprika. Kanske en ungsbakad rödlök. Recept för två hungriga, där en av de två hungriga just erövrat den gröna nyckeln efter en tuff golfmatch.

När Bull inte har tid att laga mat överlämnar han över matlagningen till Bratt. Då bjuder Bratt oftast på någon form av fläskfilé. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och räcker till två personer.

 

Till jul äter skåningar brunkål, och halläningar äter långkål, dvs grönkål . Det säger åtminstonde traditionen. Men trots att Bull faktiskt är skåning, brukar han göra sin egen variant av grönkål till varje jul. Bull kryddar sin grönkål med muskot.

En grönsaksröra som kan passa till det mesta. Varför inte till Fläskfilé piccata, vilken är en av de fåtaliga fläskfilérätterna Bull själv håller i. Den går bra att frysa in, så gör en stor sats.

 

En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kalv. Citronskiva med ansjovis är ett svensk tillägg som inte förekommer i Österrike. Bull hade ett tag gått ett steg vidare och bytt ut ansjovisen mot en rullad sardell. Numera är garnering ersatt med ett kaprissmör. Vår variant är givetvis helt glutenfri. 

Go to top