Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant. 

Nu har vi inte något emot att ha grädde i maten, snarare tvärtom. Men potatisgratängen blir faktiskt bättre utan grädde.

Denna potatisrätt passar utmärkt till rökt fisk, så som varmrökt lax eller sik. Då kompletterar man med en sallad, och gärna en flaska av den röda riojan Faustino nummer sju. När vi har fått rostbiff över, brukar vi servera denna kallskuren tillsammans med stekt lök och denna potatisgratäng.

Recept

4 skivade potatisar

1 ½ dl vatten

1 kycklingbuljongstärning

1 skivad gul lök

Riven ost (emmentaler/greve' och parmesan) 

Salt och peppar

Smör

Beskrivning

Smörj en eldfast form. Kok upp vattnet tiilsammans med buljongtärningen. Lägg i potatis, och lök i lager i formen. Strö över riven ost på mellan lagren av lök och potatis, det brukar bli endast ett lager med ost när vi lagar endast för oss två. Häll över buljongen innan man strör ost över. Lägg lite smörklickar på det sista ost lagret. 

Ställ in i ugn, 225 °C. Den behöver gräddas i 40 - 45 minuter. Har det ska ha kokt i buljongen i 20 minuter, då vet man att gratängen är klar att äta. Låt den gärna vila någon minut efter den har tagits ut ur ungnen, innan servering.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer.

 

Julbordens traditionella revben är, enligt Bull och Bratt's mening, en ganska trist historia. Grå, torra, trådiga och ganska smaklösa. Det är dax för lite nytänkande, här presenteras fräschare variant. Det är inget speciellt juligt med dessa revben, utan dessa revben passar till bufféer året om.

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

En användbar,god och lättlagad potatisrätt när man tröttnat på kokt potatis och potatisklyftor. 

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

Go to top