Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, då denna har en väldigt lös konsistens vilket borde bli perfekt för wallenbergare. Till denna serveras en sås med svart trumpetsvamp och lättsockrade, rårörda lingon vilket förstärker känslan att detta är skogens mat. Potatismos och gröna ärtor ingår även i rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Vi tolkar receptet på Wallenbergare väldigt fritt. Man behöver minska mängden grädde i färsen, när man har vildsvinsfärs. Den är nämligen väldigt lös. Vi har även ändrat kryddningen av färsen, vi tycker det blir gott med riven lök i färsen. Paneringen har vi numera slopat.





Recept

För fyra portioner

Wallenbergare

Smeten räcker till 4 stora Wallenbergare.

500 gr vildsvinsfärs

1 medelstor kokt potatis

1 gul lök

1 ägg

3 msk vispgrädde

1 tsk Sambal Olek

Salt

Svartpeppar

Smör till stekning

Sås med svart trumpetsvamp

En näve torkad svart trumpetsvamp (saknas trumpetsvamp, går det bra med trattkantareller)

2 dl vatten för blötläggning av svampen

1 dl vatten

1 msk Bongs kantarellfond

1 msk kinesisk soja

1,5 dl vispgrädde

Nymalen svartpeppar

1 stänk Tabasco

2 mortlade enbär

1 tsk tomatpure'

Maizena redning

Rårörda lingon

Vi rör bara ned en liten mängd socker. Lingonens smak ska dominera. Detta innebär att sockerts konserverande effekt blir dålig. Rör därför bara ihop vad som beräknas förbrukas till dagens mat.

2 dl lingon, gärna frysta

3 msk strösocker

Potatismos

6 medelstora potatisar

1/2 dl vispgrädde

Vispgrädde

1 äggula

2 msk smör

Finriven muskotnött

Salt

Nymalen svartpeppar

Persilja till dekoration



Beskrivning

Börja med att smula svampen lite lätt, och blötlägg sedan denna. Rör sedan lingon med socker, de behöver stå och safta till sig innan servering.

Löken skalas och rivs på den fina sidan av ett rivjärn. Potatisen pressas eller mosas. Rör sedan ned lök, potatis och ägg i färsen. Smaksätt sedan smeten med nymalen peppar och salt. Sätt därefter in smeten i kylen i ca 10 minuter.

Tillred potatismoset. Skala, dela och kok potatisen. När potatisen är kokt, mosa den och häll i vispgrädde. Ge den ett uppkok under omröring. Tillsätt smör och kryddor. Avsluta med att hälla i äggulan. Moset får ej koka efter äggulan tillsats. Strö över lite hacka persilja vid servering.

Tillred såsen. Häll en decilter vatten i en kastrull. Tillsätt fond, soja och kryddor. Låt koka upp. Vänd ned den blötlaggda svampen inklusive spadet. Häll i grädden. Låt därefter såsen sjuda under omröring under ca 10 minuter. Red därefter av med Maizena.

Forma fyra stycken biffar av köttfärssmeten. Stek dem därefter i brynt smör.

Lägg till kommentar

Lämna gärna en kommentar. Vi uppskattar feedback!

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Se även våra recept på:

Enkelt och gott sätt att tillaga potatisen. Bakas i halvor i ugn och kryddas med timjan. Klart på en halvtimme.

Denna rätt lagas av Bratt till en något trött IT-konsult (Bull) och som konsulten verkligen uppskattar efter att ha stångats med diverse datasystem.

Helstekt oxfilé på en bädd av rucola, kryddsmör ”Café de Paris”, och brynta färska champinjoner bildar stommen i denna rätt. Tillbehören är klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker, tomat, majskolv, och gärna spetsig vit paprika. Kanske en ungsbakad rödlök. Recept för två hungriga, där en av de två hungriga just erövrat den gröna nyckeln efter en tuff golfmatch.

En liten omelett som kan ätas till frukost, då man känner för något annat än ägg och bacon. Eller komplettera med en liten sallad, och man får en utmärkt lunchrätt

Detta är en av de få gånger som det glutenfria mjölet är en fröjd att jobba med, inga klumpar i smeten och de blir goda också. Efter att vi ätit ärtsoppa tycker vi att det räcker att göra smet på ett ägg. Då får man ca 2-3 små pannkakor var.

 

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

Go to top