Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, då denna har en väldigt lös konsistens vilket borde bli perfekt för wallenbergare. Till denna serveras en sås med svart trumpetsvamp och lättsockrade, rårörda lingon vilket förstärker känslan att detta är skogens mat. Potatismos och gröna ärtor ingår även i rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Vi tolkar receptet på Wallenbergare väldigt fritt. Man behöver minska mängden grädde i färsen, när man har vildsvinsfärs. Den är nämligen väldigt lös. Vi har även ändrat kryddningen av färsen, vi tycker det blir gott med riven lök i färsen. Paneringen har vi numera slopat.





Recept

För fyra portioner

Wallenbergare

Smeten räcker till 4 stora Wallenbergare.

500 gr vildsvinsfärs

1 medelstor kokt potatis

1 gul lök

1 ägg

3 msk vispgrädde

1 tsk Sambal Olek

Salt

Svartpeppar

Smör till stekning

Sås med svart trumpetsvamp

En näve torkad svart trumpetsvamp (saknas trumpetsvamp, går det bra med trattkantareller)

2 dl vatten för blötläggning av svampen

1 dl vatten

1 msk Bongs kantarellfond

1 msk kinesisk soja

1,5 dl vispgrädde

Nymalen svartpeppar

1 stänk Tabasco

2 mortlade enbär

1 tsk tomatpure'

Maizena redning

Rårörda lingon

Vi rör bara ned en liten mängd socker. Lingonens smak ska dominera. Detta innebär att sockerts konserverande effekt blir dålig. Rör därför bara ihop vad som beräknas förbrukas till dagens mat.

2 dl lingon, gärna frysta

3 msk strösocker

Potatismos

6 medelstora potatisar

1/2 dl vispgrädde

Vispgrädde

1 äggula

2 msk smör

Finriven muskotnött

Salt

Nymalen svartpeppar

Persilja till dekoration



Beskrivning

Börja med att smula svampen lite lätt, och blötlägg sedan denna. Rör sedan lingon med socker, de behöver stå och safta till sig innan servering.

Löken skalas och rivs på den fina sidan av ett rivjärn. Potatisen pressas eller mosas. Rör sedan ned lök, potatis och ägg i färsen. Smaksätt sedan smeten med nymalen peppar och salt. Sätt därefter in smeten i kylen i ca 10 minuter.

Tillred potatismoset. Skala, dela och kok potatisen. När potatisen är kokt, mosa den och häll i vispgrädde. Ge den ett uppkok under omröring. Tillsätt smör och kryddor. Avsluta med att hälla i äggulan. Moset får ej koka efter äggulan tillsats. Strö över lite hacka persilja vid servering.

Tillred såsen. Häll en decilter vatten i en kastrull. Tillsätt fond, soja och kryddor. Låt koka upp. Vänd ned den blötlaggda svampen inklusive spadet. Häll i grädden. Låt därefter såsen sjuda under omröring under ca 10 minuter. Red därefter av med Maizena.

Forma fyra stycken biffar av köttfärssmeten. Stek dem därefter i brynt smör.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En lättlagad kall örtsås som passar bra till fisk, framför allt till kokt lax. Den är populärast på sommaren då det går att hämta örtkryddorna direkt i kryddträdgården.

Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

Denna Faster är varken Bulls eller Bratts faster utan Bratts mammas systers mans faster. Hennes receptsamling var legendarisk i synnerhet när det gällde inläggningar. Bratt har även lyckats komma över Fasters recept på inlagda gurkor.

Första gången Bratt skulle laga ärtsoppa utgick hon från 2 kg ärtor och den största kastrullen hon hade var bara på 3 liter, det gick inte så bra. Därefter har hon införskaffat sig en rejäl kastrull på 10 liter och utgår nu endast från 1 kg ärtor.

 

En liten sås för oss som gillar vitlök. Den är lätt att röra ihop, är dryg, och god hållbarhet. Passar bra till grillat, eller i en tallrik bouillabaisse, och på julbordet som tillbehör åt patén.

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

Go to top