Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bull och Bratts växthus
Bull och Bratts växthus

Äntligen kan man börja odlingen i växthuset. Helt plötligt har vi lyckat fylla det med växter, både sådana som sätts ut när nattfrosten är borta. Och växthusttomater, chili, paprikor m.m. som vi dragit upp inomhus under vintern.

Vintergäck februari 2019
Vintergäck februari 2019

Även om det bara är i mitten av februari så får man lite vårkänsla här i skåneland.

Så här års växer inget i vår trädgård. Men vi går fortfarande ut och skördar brysselkål vid behov.

brysselkål i snö

Och inomhus har vi börjat att driva upp fröer.  Än så länge endast chili och paprika. Men snart blir det mer, tomater, auberginer, majs, purjolök m.m. m.m. ska sås och förodlas.

Utomhus ligger temperaturen runt noll eller därunder. Men vi börjar så smått att flytta ut odlingen i växthuset. Än så länge endast med köldhärdiga växter.

Som nybliven växthusägare är vi ju angelägna om att komma igång. Inspirade av skribenter som Lena Israelsson och Sara Bäckmo som menar att det går odla året om, så gör vi våra egna försök. Resultatet är lovande.

Vi sådde våra tomater för tidigt, de är så stora nu att de borde flyttas ut i växthuset. Men i början av mars är det inte att tänka på. Så vi behövde fixa någon form av växtbelysning snabbt och till ett hyfsat pris.

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

En kall sås som kanske främst hör sommaren till. Passar väldigt bra till grillad fisk och nypotatis. Snabbt tillredd om man har en stavmixer tillhands.

Denna rätt har vi presenterat i lite olika skepnader under årens lopp. Men det är kul man kan utveckla sina recept. Karrén smaksätts med vitlök och örtkryddor. Nu tycker Bull att det hade blivit ännu bättre men en lammstek, men det är inte så populärt hos Bratt. Hur som helst, det blir en riktig god stek, och enkelt att tillaga då allt görs i ugn. En tzatziki passar bra till. 

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Detta är en rätt där vi låter varje råvara tala för sig själv. Fisken steks varsamt i smör och grönsakerna kokas lätt så att det finns ett tuggmotstånd. Såsen ersätter vi med pepparrotsvisp, med mycket pepparrot i. Trots det är fisk så passar det bäst med ett rött vin till, gärna en kraftig Rioja som Faustino VII.

Köttbullar kryddade med paprika, vitlök och persilja som serveras i het tomatsås. Orginalet är en spansk tapasrätt, men hos oss serveras den som en huvudrätt. Ett lite anorlunda och roligare sätt att servera köttbullar på.

Go to top