Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Går det? Ja, om man odlar inomhus och man har lämplig belysning. VI försöker med en hydrokultur, alltså vi odlar direkt i vatten. Första försöken är lovande.

Smått bortskämda efter sommaren, då vi kunde gå ut i trädgården och plocka den sallad vi ville ha, kändes det trist att åter köpa trött sallad i butik. Så vi funderade på om man på ett hyfsat effektivt sätt kunde odla egen sallad under vintern. En lösning borde ju vara en hydrokultur under konstbelysning. Först lite studerande och sedan till verket.

Odlingslampan hade vi sedan tidigare, men har  inte riktigt passat in tidigare i vår odlingsstrategi. Efter lite letande hittade vi ett lämplig startkit för vattenodling innehållande kärl, lock, rockwoolkuber att så i, samt en luftpump. Dessutom införskaffades en näringlösning som passar för denna typ av odling.

Efter att prylarna hade kommit på plats, så satte vi i gång. Efter första veckan hade vi små skott.

hydroponisk sallads odling 1

Vid det här laget ökade vi på med näring i odlingsvattnet och tillväxten satte fart. Tre veckor senara ser det ut så här:

hydroponisk sallads odling 2

Vi provade både med en plocksallad, och med vanlig isbergssallad. Isbergsallad syns längst bak i bild. Den ger tveklöst bäst utbyte så här långt. Vilket kan tyckas lite konstigt, då den andra sorten marknadsförs som en sallad att odla inomhus i kruka. Om ytterligare en vecka kommer vi att plocka stora, fina salladsblad till våra smörrebröd.

En av fördelarna med denna typ av odling är att man slipper sorgmyggor. Driver man upp sallad inomhus i jord så händer det allt för ofta att sormyggans larver äter upp de små skottens rötter, och då dör den lilla plantan. Men utan jord, inga sorgmyggslarver.

Slutsats så här långt är att vattenkultur verkar vara ett bra sätt att få färsk sallad på vintern. Men man bör ha en avskild plats till odlingsanläggningen, luftpumpen väsnas och det skarpa ljuset från odlingslampan kan vara lite störande. På första bilden stod odlingen i arbetsrummet, men åkte därefter ned i källaren. Så nu har Bull återigen en behaglig arbetsmiljö.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

En rätt med både inspiration från det bayerska som det indonesiska köket, men receptet är skapat av oss själva. Kombinationen surkål, potatismos och rökt fläsk härrör från den bayerska kokkonsten. Att krydda surkål med chili, vitlök och ingefära är av orientalisk ursprung. Fyllningen till kassler är Bratt’s egen uppfinning. Receptet är avsett för två.

 

Fläskytterfilen grillas hel, på sommaren på terassen, och på vintern i ugnen. Bull späckar den med vitlök, och har örtkryddor i marinaden. Detta  ger en fin smak åt köttet. Servera gärna med zigeuner sås och potatiskaka. Välj gärna en liten fläskytterfile i butiken, dessa brukar smaka bäst.

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 150 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

Denna puré är ett utmärkt alternativ till potatismos som tillbehör till rimmad fläsklägg och liknande rätter. Men den ska serveras i bettydligt mindre, mängder än potatismos, den är nämligen mättande.

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

Go to top