Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagkväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen i kvällsolen en sensommardag, blir det ju ännu bättre.

Dry Martini hos Bullobratt

Vi gör den på ett ganska tradionellt sätt. Normalt 1 del torr vermouth, helst då just Martini Extra Dry. Drinken har ju fått sitt namn efter denna. I nödfall fungerar även andra fabrikat av torr vermouth. Och sedan tillsätter man 3 delar gin. Ginen ska vara en London Dry Gin. Favoriten är Tanqueray 47% i grön flaska, men även andra sorter blir bra. Helst vill vi ha en gin med hög alkoholstyrka, tyvärr är de flesta i Systembolaget sortiment utspädda till 37% men till nöds duger även dessa. Bombay Safire gin har en lite annorlunda smaksättning, en del tycker denna gin är helt fantastisk i en Dry Martini. Dock tycker inte vi detta.

"Shaken, not stired", så ville James Bond ha den i den första boken "Casino Royale" från 1953.  Men det har ingen större betydelse om man rör eller skakar den lite med isen. Viktigast är att drinken blir väl kyld, ocha att isen silas bort före servering.

VI använder oss av en cocktail shaker som vi fyller med is, därefter häller vi ned drinkingredienserna i denna. Skakar lite lätt. och häller sedan upp drinken genom en sil som hindrar isen att följa med.

Oliver är gott, så gott att jag trär två oliver på tandpetaren som åker ned i cocktailglasen. Man kan även ersätta oliven med en twist, en liten bit citronskal. Så gjorde alltid min kära pappa, och så önskade även den hemlige agenten ha det i Ian Flemmings roman. 

Till slut en liten förmaning. Alkoholhalten i en sådan här drink är hög, så avnjut denna i små mängder och inte varje dag.

 

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

En enkel och snabb liten måltid för två personer, men som alltid förgås av ett litet trätomål, om huruvida där ska vara senap eller inte i själva ävjan. Bull hävdar bestämt att senapen höjer måltiden till en helt annan dimension. Men Bratt vägrar, dock har Bull efter några år fått lov att smyga ned senap i hans berömda Kryddsmör ”Café de Paris”.

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri. 

En rejäl lyxig och mättande sallad med rökt ål som passar utmärkt som en lunch rätt. Rökt ål är en passion hos Bull som han inte delar med Bratt

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten med att lyckas med friterad potatis, är som alltid att börja med att välja bra råvaror. Därefter kör man med en liten 3-stegs raket, förkokning,  en första fritering på 170 grader, och slutligen en sista fritering på 190 grader. Efter en tids exprimenterande i köket har kommit fram till denna metod.

Bull börjar med att fräsa ihop hackad gul lök, skivad vitlök och tärnad bacon. Därefter lägger han frysta haricot verts i fräset. Första gången Bull träffade på ett liknande sätt att tillreda bönor var i Spanien på sent 80-tal. Nu, drygt 20 år senare, är förmodligen Bulls variant ganska olik den spanska förlagan.

Go to top