Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen i kvällsolen en sensommardag, blir det ju ännu bättre.

Dry Martini hos Bullobratt

Vi gör den på ett ganska tradionellt sätt. Normalt 1 del torr vermouth, helst då just Martini Extra Dry. Drinken har ju fått sitt namn efter denna. I nödfall fungerar även andra fabrikat av torr vermouth. Och sedan tillsätter man 3 delar gin. Ginen ska vara en London Dry Gin. Favoriten är Tanqueray 47% i grön flaska, men även andra sorter blir bra. Helst vill vi ha en gin med hög alkoholstyrka, tyvärr är de flesta i Systembolaget sortiment utspädda till 37% men till nöds duger även dessa. Bombay Safire gin har en lite annorlunda smaksättning, en del tycker denna gin är helt fantastisk i en Dry Martini. Dock tycker inte vi detta.

"Shaken, not stired", så ville James Bond ha den i den första boken "Casino Royale" från 1953.  Men det har ingen större betydelse om man rör eller skakar den lite med isen. Viktigast är att drinken blir väl kyld, och att isen silas bort före servering.

VI använder oss av en cocktail shaker som vi fyller med is, därefter häller vi ned drinkingredienserna i denna. Skakar lite lätt. och häller sedan upp drinken genom en sil som hindrar isen att följa med.

Oliver är gott, så gott att jag trär två oliver på tandpetaren som åker ned i cocktailglasen. Man kan även ersätta oliven med en twist, en liten bit citronskal. Så gjorde alltid min kära pappa, och så önskade även den hemlige agenten ha det i Ian Flemmings roman. 

Till slut en liten förmaning. Alkoholhalten i en sådan här drink är hög, så avnjut denna i små mängder och inte varje dag.

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Go to top