Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med bland annat generösa mängder vitlök, och det tycker vi om. En fin grej med glasnudlar är att de är glutenfria och lite lättare i magen än traditionell pasta.

steamed scrimps glasnuddles 5

Recept

Mängden blir lagom för 2, kanske 3 personer.

250 gram rensade och skalade råa tigerräkor.

100 gram glasnudlar, även kallade vermicelli nudlar

2 - 3 salladslökar

4 vitlöksklyftor

olja att fräsa vitlöken, 1 msk olivolja och 1/2 tsk sesamolja.

Sås

1 msk japansk soja

2 tsk kycklingfond

2 msk vatten

steamed scrimps glasnuddles 1

Här rensar och skalar vi räkorna innan tillagningen, även om orginalreceptet serverar räkor med skal och huvud på. Det blir mindre kladd vid matbordet på så sett. Det måste vara råa räkor. Köp inte kokta, det fungerar inte

steamed scrimps glasnuddles 2

Fyra klyftor vitlök används. När vitlöken är skivad, delar vi upp den i två högar. Hälften fräser vi i olja någon minut, resten strös på rå innna ångkokningen. På detta sätt får vi ut mer nyanser av vitlöken smaker. Både den skarpa smaken från rå vitlök, och den lite sötare och aromatiska smaken från tillagade vitlöken. Även oljan, som hälls över rätten,  har fått smak av vitlök  vilket smaksätter räkor och nudlar.

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att blötlägga nudlarna i ljummet vatten. De ska ligga och dra i vattnet i 10 minuter. Klipp sedan nudlar 3 bitar. Häll upp dem på durkslag och låt dem vila där.

Ansa och skiva salladslöken i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva vitlöken. Hälften av vitlöken fräses mjuk i olja, men den ska inte ta färg.

Därefter är det dags att lägga upp på ett litet serveringsfat. Börja med en bädd av nudlar, lägg därefter på det skala och rensade räkorna. Ringla över oljan med den frästa vitlöken. Därefter strö över den färska vitlöken. Avsluta med att toppa med den skivade salladslöken.

Nu är rätten redo att ångbakas. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge. Fatet behöver stå inne cirka 10 minuter. Räkorna ska bli röda och fasta i köttet, men det får inte stå inne förlänge. Då blir nämligen räkorna torra, sega och oaptitliga. Dessutom vill man att salladslöken behåller lite av sin spänst och krispighet.

Medan fatet står i ugnen, rör ihop såsen. Ge den ett litet lätt uppkok. Ringla över såsen på fatet innan servering. Om någon vill ha lite mer sting på maten, ställ fram en flask med Sriracha Chili sås.

steamed scrimps glasnuddles 3

Här är fatet redo för ångkokningen. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har i [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Go to top