Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med bland annat generösa mängder vitlök, och det tycker vi om. En fin grej med glasnudlar är att de är glutenfria och lite lättare i magen än traditionell pasta.

steamed scrimps glasnuddles 5

Recept

Mängden blir lagom för 2, kanske 3 personer.

250 gram rensade och skalade råa tigerräkor.

100 gram glasnudlar, även kallade vermicelli nudlar

2 - 3 salladslökar

4 vitlöksklyftor

olja att fräsa vitlöken, 1 msk olivolja och 1/2 tsk sesamolja.

Sås

1 msk japansk soja

2 tsk kycklingfond

2 msk vatten

steamed scrimps glasnuddles 1

Här rensar och skalar vi räkorna innan tillagningen, även om orginalreceptet serverar räkor med skal och huvud på. Det blir mindre kladd vid matbordet på så sett. Det måste vara råa räkor. Köp inte kokta, det fungerar inte

steamed scrimps glasnuddles 2

Fyra klyftor vitlök används. När vitlöken är skivad, delar vi upp den i två högar. Hälften fräser vi i olja någon minut, resten strös på rå innna ångkokningen. På detta sätt får vi ut mer nyanser av vitlöken smaker. Både den skarpa smaken från rå vitlök, och den lite sötare och aromatiska smaken från tillagade vitlöken. Även oljan, som hälls över rätten,  har fått smak av vitlök  vilket smaksätter räkor och nudlar.

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att blötlägga nudlarna i ljummet vatten. De ska ligga och dra i vattnet i 10 minuter. Klipp sedan nudlar 3 bitar. Häll upp dem på durkslag och låt dem vila där.

Ansa och skiva salladslöken i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva vitlöken. Hälften av vitlöken fräses mjuk i olja, men den ska inte ta färg.

Därefter är det dags att lägga upp på ett litet serveringsfat. Börja med en bädd av nudlar, lägg därefter på det skala och rensade räkorna. Ringla över oljan med den frästa vitlöken. Därefter strö över den färska vitlöken. Avsluta med att toppa med den skivade salladslöken.

Nu är rätten redo att ångbakas. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge. Fatet behöver stå inne cirka 10 minuter. Räkorna ska bli röda och fasta i köttet, men det får inte stå inne förlänge. Då blir nämligen räkorna torra, sega och oaptitliga. Dessutom vill man att salladslöken behåller lite av sin spänst och krispighet.

Medan fatet står i ugnen, rör ihop såsen. Ge den ett litet lätt uppkok. Ringla över såsen på fatet innan servering. Om någon vill ha lite mer sting på maten, ställ fram en flask med Sriracha Chili sås.

steamed scrimps glasnuddles 3

Här är fatet redo för ångkokningen. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

När Bull och Bratt var små, så var pressgurka ett måste till söndagsmiddagen. Söndagsmiddagen bestod oftast av någon form av stek. Denna gurka har nu fått renässans i Bull och Bratts kök.

Bull hittade svärdfiskkotletter i frysen hos Ringsjöfisk, och glad i hågen körde han hem för att tillreda en fisk han normalt bara får serverad på resorna söderut. Så hur ska den nu tillredas, att den ska grillas är det ingen tvekan om, det är ju sommar! Men tillbehören, vad ska man välja? Fänkål fanns i kylen, passar bra att grilla i skivor och smaken bryter fint mot fisken. Svärdfisk är ganska torr i köttet, så någon sås eller något smör blir bra till, här valdes ett kaprissmör. Till detta lades potatis tillagad i ett foliepaket, efter ett tips i bloggen Tant Gul

Nu till matlagningen.

När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

En svensk klassiker. Serveras bäst på julafton efter Kalle Anka, så alla har ro att sitta ned och äta. Ett gott öl och en god snaps till är väl nästan ett måste. Receptet räcket till 8–12 personer. Är man färre personer, så skala ned genom att plocka bort några rätter.

 

En av de  första gångerna Bull skulle bjuda Bratt på middag sa han lite skämtsamt att det blir fläsk med löksås. Då Bratt ännu inte hade kläm på Bulls humor, undrade hon stilla vad Bull var för någon konstig prick som serverar fläsk med löksås på en av de första dejterna. 

Nu är fläsket i denna rätt fläskfilé och såsen består av gräddfil, rödlök, rom och persilja. Och Bratt uppskattade maträtten och sedan levde Bull och Bratt lyckliga tillsammans.

Go to top