Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En klassisk sås, som faktisk är, när man väl har fått in rätta handlaget, lätt att laga. Glöm bort myterna om vattenbad och att man måste vispa som en galning. Råvarorna är, som alltid viktiga, försöker man byta ut smöret mot margarin blir man besviken på smaken. Och det blir allra bäst om man har färska örtkryddor.

Recept 

bearnaise ravarorReceptet är väldig lätt att skala upp beroende på hur många man är. Mängderna här angivna är för en person vilket motsvarar en äggula. Bull avviker lite från originalreceptet genom att ibland använda vanlig gul lök istället för charlottenlök, och kör med grovmalen svartpeppar istället för krossade vitpepparkorn. Men dessa avvikelser inverkar absolut inte menligt på smaken.

Alltså per äggula använd:


90 gram smör
1 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk finhackad gul lök, eller charlottenlök.
Grovmalen svartpeppar till reduktionen.
Finhackad dragon, körvel, persilja, något stänk tabasco och eventuellt lite salt.


Mängden på kryddorna beror hur kraftig smak man vill ha, men som grundregel en tesked dragon, en halv tesked körvel, en tesked persilja. Hur mycket man ska salta beror på salthalten i smöret.

Beskrivning

Börja med att koka upp vinäger, vatten, lök, svartpeppar och lite dragon. Låt detta reduceras till hälften. Sila därefter reduktionen.
Skira smöret. Det är enklast att göra i mikron. Men täck över kärlet med smöret i, annars kan det stänka under uppvärmningen. Och att städa mikrovågsugnen är inte lika roligt som att laga mat.
Häll äggulorna i en tjockbottnad kastrull och häll över reduktionen. Värm upp under det att du vispar. Använd låg värme, läge 2 är lagom på vår häll. Äggulorna ska inte koagulera, utan det ska bli en fin och jämn smet. När den är klar är den ungefär hälften så tjock som majonnäs.
När smeten är färdig tar man kastrullen av spisen, och börjar vispa ned smöret. Börja försiktig med en mastsked, vispa in i äggsmeten, tillsätt lite mer smör, vispa in, o.s.v. Allt smör utom den vita bottensatsen ska användas.
Därefter är det dags för smaksättning. Tillsätt något stänk tabasco, dragon, körvel och persilja efter tycke och smak. Smaka av, eventuellt behövs lite salt.
Klart att servera till en köttbit, och lite grönsaker. Hemlagad bearnaise är en färskvara, ät allt när den är nylagad. Att kyla den, gör att smöret stelnar och såsen får fast form. Uppvärmning av denna brukar inte bli bra, men man kan ju använda den kalla såsen likt ett kryddsmör.

Recept på bearnaise brukar ofta beskriva, ibland till och med börja med, hur man räddar en skuren sås. Precis som om det händer alltid när man tillagar såsen. Men lugn, det händer inte, om man bara är lite försiktig när man vispar gulorna.

 

 

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en rätt som kommer väl till pass då man har fått gravad lax över från julbordet eller någon annan buffe. Den är enkel och snabb att tillreda, och är dessutom väldigt god. Receptet är för två personer, när man inte är alltför hungrig.

Vårt fröknäcke är glutenfritt, kolhydratsnålt, lättlagat, har bra hållbarhet, och är dessutom riktigt gott. Det kan knappast bli bättre! Passar utmärkt till en ostbricka. Det finns många varianter på detta bröd, men så här gör vi.

Köttbullar kryddade med paprika, vitlök och persilja som serveras i het tomatsås. Orginalet är en spansk tapasrätt, men hos oss serveras den som en huvudrätt. Ett lite anorlunda och roligare sätt att servera köttbullar på.

Ursprunget till denna rätt hittades i en kokbok från sent 70-tal. Därefter har Bull i vanlig ordning ändrat i receptet. Bull anser att ett nödvändigt tillbehör till denna rätt är dijonsenap, Bratt håller inte med. Ett kylt Alsace vin, gärna en Pinot Blanc, passar fint till.

En liten omelett som kan ätas till frukost, då man känner för något annat än ägg och bacon. Eller komplettera med en liten sallad, och man får en utmärkt lunchrätt

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten med att lyckas med friterad potatis, är som alltid att börja med att välja bra råvaror. Därefter kör man med en liten 3-stegs raket, förkokning,  en första fritering på 170 grader, och slutligen en sista fritering på 190 grader. Efter en tids exprimenterande i köket har kommit fram till denna metod.

Go to top