Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Färserad paprika hade vi inte ätit sedan tidigt 80-tal, då Bull en kväll tyckte att det var alltför många paprikor i kylskåpet. Recepten vi hittade i Bulls gamla kokböcker kändes förlegade, så vi provade en egen, ny variant på maträtten. Det fanns både röda, gula och gröna paprikor i kylen, och vi provade alla. Finast smak får man med gröna paprikor anser både Bull och Bratt. Vi serverade endast en tomatsås till, och då får man räkna med att det går åt två paprikor per person.

 

Recept

Receptet räcker till 4 - 5 paprikor, dvs till 2-3 personer

Till köttfärsen

500 gr blandfärs

2 ägg

1/2 dl vispgrädde

1 medelstor kokt potatis

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk sambal olek

Salt

Svartpeppar

Några stänk tabasco

Tomatsås

En burk krossade tomater

1 buljongtärning

1 dl vatten

1 msk smör

Maizena redning

Övrigt

4 - 5 stycken stora paprikor

3 dl nyriven parmesan

 

Beskrivning

Börja med paprikorna. Skär ett lock av toppen, där skaftet sitter. Ta ur inkråm och kärnor. Skölj paprikorna.

Blanda färsen. Löken skalas och rivs. Den kokta potatisen mosas. Vitlöksklyftan pressas. Rör ihop allt till en jämn smet. Fyll paprikorna med smeten. Ställ paprikorna i en ugnsfast form. Fördela den rivna osten på paprikorna, sätt därefter på locken. Sätt in i ugn, ca 170 grader. Klart efter 40 minuter.

Under tiden paprikorna bakas, tillreder man såsen. Häll de krossade tomaterna över i en tjockbottnad kastrull, mixa tomaterna med stavmixer. Häll därefter i vattnet och smula ned buljongtärningen. Låt såsen sedan sjuda i en kvart. Rör därefter ned smöret. Red av med maizena.

,

Annonser:

Matklubbens Topplista

myTaste.se

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Cordon Bleu eller även kallad schweizerschnitzel tillagar vi på skinka, trots att det egentligen skall vara kalvinnanlår. Vår variant är naturligtvis helt glutenfri. Fyllingen av ost och rökt skinka sätter bra smak, som bryter fint mot den milda smaken i schnitzlarna.

När man konstigt nog inte har tid att vara i köket finns denna enkla, snabblagade och goda maträtt. Receptet är från början av 90-talet och man kunde få det serverat på någon av restaurangerna i Båstad under tennissäsongen Detta recept räcker till två, men kan man få ned en kycklingfilé till i formen så räcker det till tre.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, då denna har en väldigt lös konsistens vilket borde bli perfekt för wallenbergare. Till denna serveras en sås med svart trumpetsvamp och lättsockrade, rårörda lingon vilket förstärker känslan att detta är skogens mat. Potatismos och gröna ärtor ingår även i rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Vi tolkar receptet på Wallenbergare väldigt fritt. Man behöver minska mängden grädde i färsen, när man har vildsvinsfärs. Den är nämligen väldigt lös. Vi har även ändrat kryddningen av färsen, vi tycker det blir gott med riven lök i färsen. Paneringen har vi numera slopat.

En grönsaksröra som kan passa till det mesta. Varför inte till Fläskfilé piccata, vilken är en av de fåtaliga fläskfilérätterna Bull själv håller i. Den går bra att frysa in, så gör en stor sats.

 

Denna rätt är enbart till för Bull. Bull passar på när Bratt inte är hemma. Skulle Bratt vara hemma får potatismosen serveras med en skiva grillad ryggbiff och rödvinsås. Eventuell överbliven sill läggs in med ättika och rödlök, gott dagen därpå.

 

Till jul äter skåningar brunkål, och halläningar äter långkål, dvs grönkål . Det säger åtminstonde traditionen. Men trots att Bull faktiskt är skåning, brukar han göra sin egen variant av grönkål till varje jul. Bull kryddar sin grönkål med muskot.

Go to top